вівторок, 04 грудня 2007 08:16

Тегеран вислав канадського посла

Власті Ірану вислали з країни посла Канади в Тегерані. Про це в понеділок повідомив міністр закордонних справ Канади Максим Берньє.

За словами Берньє, причиною цьому послужила тупикова ситуація навколо угоди про обмін дипломатами між країнами. Канада не затвердила жодну із запропонованих Іраном на посаду посла в Оттаві кандидатур. Проте, міністр відмітив, що висилка дипломата є найневдалішим рішенням проблеми.

Максим Берньє запевнив, що обидва посольства країн в Оттаві і Тегерані продовжать роботу в звичайному режимі, тільки останнє тимчасово очолить повірений в справах посольства.

Двосторонні відносини між державами зіпсувалися чотири роки тому після смерті в Тегерані канадської журналістки Захри Каземі, арештованої за несанкціоноване фотографування міської в"язниці. Потрапивши у в"язницю, вона була побита наглядачами і 10 липня 2003 року померла від крововиливу в мозок.

У листопаді 2005 року звинувачений у вбивстві Каземі іранський розвідник Мохаммад Реза Агхдам Ахмаді був виправданий судом, що викликало протест Канади. Минулого тижня Верховний суд ухвалив наново розглянути справу про смерть журналістки. Канада вітала цей крок. Проте Тегеран попросив Оттаву і всю світову спільноту не втручатися в процес, називаючи його суто внутрішньою справою Ірану, оскільки Захра Каземі, крім канадського, володіла іранським громадянством, повідомляє AFP.

Зараз ви читаєте новину «Тегеран вислав канадського посла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі