субота, 26 січня 2008 16:55

Тегеран розраховує, що РБ ООН не затвердить нову резолюцію по Ірану

Тегеран розраховує, що Рада Безпеки ООН не затвердить нову резолюцію по Ірану у зв"язку з його ядерною програмою, заявив в суботу глава іранського МЗС Манучехр Моттакі.

При цьому він вказав, що в останній доповіді гендиректора Міжнародного агентства по атомній енергії (МАГАТЕ) Мохаммеда ель-Барадеі, представленого ним в листопаді 2007 року, наголошується мирний характер заявленої Тегераном ядерної діяльності.

Моттакі не почав коментувати можливу реакцію Тегерана у разі затвердження Радбезом чергової резолюції по Ірану.

РБ ООН протягом останніх років прийняв дві резолюції - 1737 (грудень 2006 року) і 1747 (березень 2007года), які передбачають санкції відносно Ірану у зв"язку з його відмовою ввести мораторій на збагачення урану і припинити роботу над своєю ракетною програмою.

На зустрічі в Берліні 22 січня "шестірка" країн-посередників з іранської ядерної проблеми (США, Росія, Китай, Великобританія, Франція, Німеччина) погоджувала основні елементи нової резолюції, що включає додаткові заходи щодо Ірану. Проект резолюції був поширений в минулу п"ятницю серед членів Радбезу.

Новий документ внесений "європейською трійкою" (Німеччина, Франція і Великобританія). Він припускає розширення списку санкцій на два іранські банки і дві транспортні компанії, а також містить заклик до держав проявляти пильність при укладанні контрактів і наданні кредитів Тегерану.

У проекті міститься заклик до держав встановити на своїх територіях моніторинг за діяльністю фінансових установ, пов"язаних з іранськими банками, щоб не допустити можливості фінансування військових ядерних програм. У цьому контексті конкретно називаються BankMelli і BankSaderat.

Перші консультації РБ ООН можливі вже в понеділок, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Тегеран розраховує, що РБ ООН не затвердить нову резолюцію по Ірану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі