середа, 09 травня 2007 16:30

Таємний договір зі створення ядерної бомби існував між Ізраїлем і Францією

Ізраїльський історик Міхаель Бар-зохар (Michael Bar-Zohar) стверджує, що у 1957 році Ізраїль і Франція уклали таємну угоду про спільну розробку ядерної зброї. Про це йдеться в 500-сторінковій біографії колишнього глави ізраїльського уряду Шимона Переса, який зараз займає пост віце-прем"єра.

Бар-зохар повідомив агенції Reuters, що в роботі над книгою грунтувався на недавно розсекречених документах з урядових архівів Ізраїлю і Франції.

Як наголошується в книзі, секретну угоду Ізраїль і Франція уклали через декілька місяців після того, як сторони домовилися про французьку допомогу в будівництві ядерного реактора в Дімоні. Після декількох років Франція розірвала угоду під тиском американської адміністрації.

У 1950-х роках Перес займав пост генерального директора Міністерства оборони Ізраїлю. На цій посаді він займався закупівлями зброї і підготовкою союзницьких угод.

Бар-зохар пише, що Перес зіграв ключову роль на початку ізраїльської ядерної програми. Як йдеться в книзі, багато ізраїльських керівників, зокрема прем"єр-міністр Голда Мєїр, виступали проти її запуску, побоюючись різко негативної реакції з боку західних країн.

Офіційно Ізраїль не визнає, але і не заперечує, що має ядерну зброю, передає Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Таємний договір зі створення ядерної бомби існував між Ізраїлем і Францією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі