субота, 02 лютого 2008 17:28

Танки армії Чаду стріляють по повстанцям

Танки армії Чаду відкрили вогонь по повстанцях, які захопили столицю країни Нджамену і обложили президентський палац. Президент Чаду Ідріс Дебі, який знаходиться в палаці, віддав урядовим військам наказ відтіснити бойовиків, передає AFP. Кореспондент агентства повідомив з місця подій, що проти повстанців задіяний військовий вертоліт.

Лідер повстанців Абакар Толлімі заявив, що Дебі може покинути президентський палац, якщо хоче. "Ми припускаємо, що Дебі усередині. Якщо він хоче виїхати, немає проблем", - сказав Толлімі. За його словами, повстанці контролюють столицю, хоча в місті залишаються "осередки опору".

Близько двох тисяч бойовиків увійшли до Нджамену після приблизно тригодинних зіткнень з урядовими військами на підступах до міста. За даними агентства Reuters, повстанці підійшли до столиці колоною з 300 автомобілів, на яких встановлені кулемети. На одному з сайтів опозиції в Чаді було опубліковано заяву: "Битва за Нджамену почалася".

За останній тиждень повстанці швидко просунулися від межі Судану, де продовжується багаторічний конфлікт в провінції Дарфур, углиб Чада. Уряд Ідріса Дебі звинувачує Судан в підтримці бойовиків з метою перешкодити розгортанню миротворчої місії ЄС, яка повинна забезпечити безпеку біженців з Дарфура.

За підсумками саміту Африканського союзу в Аддіс-Абебе прийнята декларація, осуджуюча наступ повстанців в Чаді. Від бойовиків зажадали "негайно припинити напади і кровопролиття". Міністерство закордонних справ Франції, колишної метрополії Чаду, розповсюдило заяву із засудженням "спроби захоплення влади" в Нджамені, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Танки армії Чаду стріляють по повстанцям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі