середа, 05 вересня 2007 09:08

Танення льоду в Арктиці принесе вигоду Росії

Учені підрахували, що рівень танення льодів в Арктиці цього літа досяг небачених показників, які загрожують повному зникненню льодів у регіоні до 2030 року. Як пише сьогодні британська газета The Guardian, експерт по Північному Полюсу в Національному центрі США із дослідження рівня льоду та снігу Марк Серрезе обнародував "вражаючі" дані, які можуть підвищити інтерес до багатств регіону. За оцінками експерта, якщо раніше він припускав зникнення льоду в Арктиці до 2100 або 2070 року, то останні дослідження скоротили ці терміни до 2030 року. Серрезе приписує явища, що відбуваються, глобальному потеплінню.

Не зважаючи на стурбованість дослідників, зникнення льоду на Північному Полюсі значно полегшить видобуток корисних копалин, запаси яких імовірно знаходяться на дні океану. Це істотно ускладнить боротьбу за Арктику, головними учасниками якої залишаються Росія, Канада, США і Данія, повідомляє "Газета.Ru".

Зараз ви читаєте новину «Танення льоду в Арктиці принесе вигоду Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі