Ексклюзиви
вівторок, 01 лютого 2011 12:18

Табачник викинув зі шкільної програми роман про Голодомор

Табачник викинув зі шкільної програми роман про Голодомор

З нового підручника з української літератури для 11 класів зникне роман Василя Барки "Жовтий князь", який розповідає про Голодомор в Україні. Роман буде рекомендований лише для додаткового самостійного читання.

Натомість у підручнику з'явиться розділ "Українська російськомовна поезія", в рамках якого школярі познайомляться з творчістю Миколи Ушакова, Бориса Чичибабіна, Леоніда Вишеславського і Леоніда Кисельова.

Крім того, школярі і надалі вивчатимуть творчість Івана Драча, Ліни Костенко, Дмитра Павличка, незважаючи на те, що ще в червні міністр освіти Дмитро Табачник заявляв про намір урізати курс української літератури.

Тоді чиновник заявляв, що в курсі української літератури буде представлено більше письменників-класиків, на яких ґрунтувалася висока духовна література XIX - початку XX століття.

За неофіційною інформацією, деякі фахівці пропонували включити до шкільної програми твори, в яких головна дія розгорталося у минулому столітті в Україні. Зокрема, мова йшла про роман Миколи Островського "Як гартувалася сталь" і роман "Біла гвардія" Михайла Булгакова. Проте ці ініціативи не знайшли підтримки.

Необхідність створення нового підручника обумовлена переходом української середньої освіти з 12-річної на 11-річну систему.

Нагадаємо, що минулого тижня Міністерство освіти затвердило концепцію літературної освіти. Раніше повідомлялося, що, згідно з документом, тепер окремим курсом у школах викладатиметься російська література. Однак у відомстві це заперечили, зазначивши, що російська література як і раніше входитиме до курсу зарубіжної, просто їй відводитиметься особлива роль, оскільки вона формувалася у взаємодії з українською.

Комментарии

Зараз ви читаєте новину «Табачник викинув зі шкільної програми роман про Голодомор ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

50

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути