неділя, 27 лютого 2011 16:18

Табачник хоче зробити з університетів "Макдональдси" - ректор

Табачник хоче зробити з університетів "Макдональдси" - ректор

Міносвіти погрожує університетам скороченням фінансування.

Про це заявив ректор Українського католицького університету отець Борис Ґудзяк.

"Річний термін роботи нового керівництва проявив тенденцію, абсолютно не зрозумілу з точки зору потреб й інтересів вищої освіти", - зазначив він.

За словами ректора, Український католицький университет та сім інших університетів - Києво-Могилянська Академія, Харківський, Донецький, Дніпропетровський, Чернівецький, Львівський національні університети і Університет економіки і права "Крок" – з 2005 року працювали автономно.

"Тепер же все повертається до принципу "Макдональдс в освіті", коли, так би сказати, усі ресторанчики будуть випускати однакові гамбургери, а університети однакових студентів. В такій системі унікальність людини, її потенціал просто нівелюється", - сказав Ґудзяк.

За його словами, "за 20 років своєї незалежності Україна дуже мало зробила для утвердження автономії вишів, не було ухвалено потрібних рішень, але дискусія була жвава".

"І що головне, було досягнуто загального консенсусу, що лише з автономізацією університетів може відбутися та глибинна реформа вищої освіти, яка, зрештою, є передумовою для реформи у суспільстві", - зазначив ректор.

"Зрештою, Україна підписала своє зобов'язання крокувати в напрямку Болонської системи, тобто європейської системи вищої освіти, яка базується на автономії університетів", - сказав він.

Відповідаючи на питання, чого хоче Міносвіти, Ґудзяк сказав: "Контролю і покірної вищої освіти, яка не буде ставити надто критичних питань, таких, що "виходять за межі пробірки".

"Міністерство прямо погрожує окремим університетам і ректорам: має бути так і не інакше, або ж ми вам скоротимо бюджет. Це вже відбулося з Львівським університетом", - зазначив він.

"І тут можна казати: є криза – треба всі бюджети скорочувати, але це відбувається селективно, так, як з переслідуванням "корупціонерів". Сьогодні є страх: і люди бояться, і ректори бояться", - заявив ректор.

Зараз ви читаєте новину «Табачник хоче зробити з університетів "Макдональдси" - ректор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі