понеділок, 16 липня 2007 11:46

Свіжа постільна білизна шкодить здоров"ю

Шведські учені під час дослідження з вивчення пилового фону будівель, отримали результати, які показують, що зростання пилу в повітрі відбувається вранці і увечері, при розстиланні і складанні свіжої постільної білизни.

Професор Андерс Гудмундссон спільно з колегами з університету Люнда проводили систематичне вивчення джерел, кількості і типів зважених в повітрі частинок пилу з розмірами не менше 0,5 мкм. Оскільки близько 80% всього нашого життя ми проводимо в приміщеннях, то учені вирішили приділити свою увагу вивченню впливу частинок пилу на наше здоров"я.

Під час дослідження, учені вивчали пиловий фон в трьох будинках. Жителі цих будинків повинні були відзначати всі свої дії в щоденниках, тоді як дослідники вимірювали розмір і концентрацію зважених в повітрі частинок по всьому будинку.

В результаті було виявлено, що вміст пилу в повітрі різко зростає увечері - при застиланні ліжок, і вранці - при їх прибиранні. До того ж, такі ж показники спостерігалися і тоді, коли гладили і складали свіжу постільну білизну. Фахівці з"ясували, що вся справа в пористих неорганічних матеріалах - цеолітах, які входять до складу пральних порошків.

Часте використання нових пральних порошків, які містять цеоліти, може виявитися потенційно небезпечними для здоров"я, повідомляє СhemPort.

Зараз ви читаєте новину «Свіжа постільна білизна шкодить здоров"ю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі