пʼятниця, 21 листопада 2008 13:49

Світовий попит на золото досяг рекорду

Виражений в доларах попит на золото виріс в третьому кварталі 2008 року на 45 відсотків, досягнувши рекорду в 32 мільярди доларів, повідомляється в прес-релізі Всесвітньої ради із золота (WGC). Потреба в дорогоцінному металі виникла через глобальну фінансову кризу. Інвестори шукають активи, які могли б рости або принаймні знижуватися у вартості менш сильно в порівнянні з іншими.

Виражений в тоннажі попит також збільшився на 18 відсотків. Найбільший внесок до зростання попиту внесли фонди валютної торгівлі, золото, що вкладається в котирування, на біржі, а також фізичне золото - злитки і інвестиційні монети.

Роздрібний попит на золото виріс в кварталі на 121 відсоток до 232 тонн. Найбільш значні скупки металу спостерігалися на ринках Швейцарії, Німеччини і США. У цьому кварталі також були відмічені перебої з постачаннями фізичного золота по всьому світу.

На ринку ювелірних виробів також спостерігався рекорд попиту - 18 мільярдів доларів. Особливо попит виріс після падіння ринкової ціни на золото нижче 800 доларів за тройську унцію. Лідером по цьому показнику стала Індія, де попит на ювелірні вироби піднявся на 65 відсотків. На Близькому Сході, в Індонезії і Китаї зростання склало більше 40 відсотків. А ось в країнах Заходу зафіксовано падіння інтересу до ювелірного золота - в США він впав на 9 відсотків, а у Британії - на 5 відсотків.

Ціна на золото на світовому ринку піднялася в 2008 році до рекордних 1000 доларів за унцію в травні 2008 року. З тих пір вона відкотилася до позначки 750 доларів. Проте, решта сировинних товарів подешевшала набагато відчутніше. Наприклад ціни на нафту впали в три рази, а на срібло - більш ніж в два рази. Більш того, золото виявилося стійкіше ніж більшість цінних паперів. Основні світові біржові індекси в цей період впали на 40-70 відсотків, повідомляє Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Світовий попит на золото досяг рекорду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі