Ексклюзиви
четвер, 21 серпня 2008 21:26

"Швидка" вперше застосувала препарат-тромболітик

— Я більше трьох місяців возив препарат із собою, — розповідає лікар-кардіолог Сумської станції швидкої допомоги Олександр Лобанов. — Чекав, кому з інфарктників підійде. Бо вводити його можна не всім. Вихідними нас викликали до 48-річного чоловіка, який скаржився на біль у грудях і задуху. Йому препарат підійшов.

Щороку в Сумах трапляється майже 300 інфарктів, через які люди помирають або залишаються інвалідами. Причина більшості — тромби коронарної артерії. Раніше таким пацієнтам могли надати допомогу лише в лікарні. Доки їх довезуть, почнуть лікувати, серце отримує  пошкодження. Якщо одразу ввести препарат, то він ще дорогою до лікарні починає розріджувати тромб.

— Чотири роки тому тромболітик уперше в Україні застосували харківські лікарі, — говорить заступник головного лікаря станції швидкої допомоги Ольга Калініченко. — Тоді врятували життя 50-річного батька сімох дітей. Наші лікарі пройшли спеціальні курси на кафедрі кардіології Харківської академії. Розробили листок призначення, в якому вказали всі протипоказання, умови введення.

Для застосування тромболітика необхідна письмова згода хворого або родичів. Доза коштує 10 тис. грн. Вартість оплачують із місцевого бюджету. На рік купують 2–5 доз. За бажанням хворі можуть придбати препарат і тримати вдома.

Зараз ви читаєте новину «"Швидка" вперше застосувала препарат-тромболітик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути