середа, 21 жовтня 2009 11:13

Швейцарія "здала" Романа Поланського США

Швейцарія "здала" Романа Поланського США

Швейцарія попередила США про візит в країну Романа Поланського і намагалася з"ясувати, чи не має наміру влада США заарештувати режисера, повідомляє 20 жовтня Associated Press. У розпорядженні агентства опинилися документи та електронні листи, що свідчать про це.

Згідно з цими матеріалами, 22 вересня Швейцарія направила владі США терміновий факс з повідомленням про майбутній візит Поланського, який повинен був приїхати до Цюріху на кінофестиваль. Після отримання цього факсу в окружній прокуратурі Лос-Анджелеса був підготовлений ордер на арешт Поланського, внаслідок чого 26 вересня режисер був заарештований.

При цьому, відзначає агентство, інформація про візит Поланського до Швейцарії була відкритою - про це, наприклад, повідомлялося на сайті кінофестивалю - таким чином, в чому полягав інтерес Швейцарії в такій ситуації, до кінця не зрозуміло. В окружній прокуратурі Лос-Анджелеса агентству заявили, що отримання інформації про злочинців, що знаходяться в розшуку, в порядку речей, але від коментарів з приводу отриманого факсу відмовилися.

Після арешту Поланські був поміщений під варту і зараз знаходиться в швейцарській в"язниці - у США є 60-денний термін, щоб подати запит на екстрадицію режисера. У вівторок, 20 жовтня, швейцарський суд відхилив апеляцію Поланського, який просив звільнити його з-під варти, проте протягом 10 днів захист може оскаржити цю відмову.

Романа Поланського звинувачують в розбещенні Саманти Геймер, скоєному в 1978 році в США. За даними прокуратури, Поланські напоїв дівчинку шампанським зі снодійним, після чого зґвалтував. Режисер частково визнав себе винним, але під час судового розгляду виїхав із США і відтоді жив у Франції.

У 1993 році Саманта Геймер відмовилася від претензій до Поланського, після того, як він виплатив їй велику грошову компенсацію. У 2008 році адвокати режисера звернулися в Лос-Анджелеський суд з проханням зняти з нього всі звинувачення, проте суддя відмовився задовольнити прохання у відсутності фігуранта справи, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Швейцарія "здала" Романа Поланського США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі