середа, 14 листопада 2007 11:15

Швеція святкує 100-річчя від дня народження письменниці Астрід Ліндгрен

Швеція і любителі літератури в усьому світі святкують 100-річчя з дня народження чудової дитячої письменниці Астрід Ліндгрен. Її книги перекладено на більш ніж 90 мов світу.

Ім"ям Ліндгрен названа одна з малих планет, їй присуджені нагороди і премії багатьох країн світу. Дитяча письменниця стала першою жінкою, якій за життя був поставлений пам"ятник - в центрі Стокгольма. У 2000 році шведи назвали свою співвітчизницю "жінкою століття", передає ІТАР-ТАРС.

Ліндгрен розсміялася б, якби дізналася, що святкується 100-річчя з дня її народження, пишуть шведські ЗМІ, нагадуючи, що знаменита письменниця не любила офіційних і урочистих заходів. Проте ювілейним в Швеції став весь 2007 рік. Важко знайти місто або навіть невелике село, де б не відзначили цієї дати. Ліндгрен присвячують театральні постановки, в бібліотеках і культурних центрах країни проходять виставки, що розповідають як про саму письменницю, так і про героїв її книг, повідомляє РИА "Новости".

Шведська поштова служба напередодні дня народження Ліндгрен представила традиційні різдвяні марки, які цього року присвячені письменниці та її казковим персонажам. Серія називається "Казкове Різдво Астрід Ліндгрен". Головним мотивом марок стали створені Ліндгрен образи сильних і сміливих дівчаток - Пеппі Довгапанчоха, Лотти і Мадікен, на прикладі яких виховано не одне покоління дітей у Швеції та у всьому світі.

Спільно з художниками з Німеччини шведська поштова служба підготувала також спеціальну марку, присвячену безпосередньо ювілею. Ліндгрен зображена на ній разом із одним зі своїх улюблених героїв - пустуном Емілем із Леннеберга.

Основні ювілейні торжества пройдуть 14 листопада на батьківщині письменниці - в місті Віммербю. Тут відбудеться покладання квітів на могилу Ліндгрен, хода з факелами і концерт за участю відомих шведських виконавців. У Стокгольмі, в одному із соборів, в день ювілею пройде добродійний концерт на користь бездомних дітей.

Астрід Анна Емілія Ерікссон (Ліндгрен) народилася 14 листопада 1907 року в сім"ї селянина на хуторі Нес в містечку Віммербю. Зимою 1941 року вона написала для своєї маленької дочки першу казку про примхливе дівча Пеппі Довгапанчоха. Одне з великих видавництв Стокгольма, у яке письменниця надіслала рукопис, відмовилося тоді надрукувати повість. Пізніше "Пеппі" видали не тільки на батьківщині, але й переклали мовами багатьох країн.

За цю книгу Ліндгрен була удостоєна премії Андерсена - вищої міжнародної нагороди за твори для дітей. А незабаром діти всього світу дізналися про Карлсона, який живе на даху, Роню, дочку розбійника, Мадікен і Лотту, Расмуса-бродягу, Еміля з Леннеберги, знаменитого сищика Каллі Блюмквіста і ще про багатьох інших літературних героїв Ліндгрен.

 

Зараз ви читаєте новину «Швеція святкує 100-річчя від дня народження письменниці Астрід Ліндгрен». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі