середа, 29 грудня 2010 10:00

Суддя третій день виголошує Ходорковському і Лебедєву вирок

Суддя третій день виголошує Ходорковському і Лебедєву вирок

Голова Хамовницького суду Москви Віктор Данілкін продовжив читання вироку щодо екс-голови ЮКОСа Михайла Ходорковського і колишнього керівника МФО "МЕНАТЕП" Платона Лебедєва.

Це третій день оголошення вироку. Суддя продовжив аналізувати докази по епізоду про легалізацію грошових коштів, отриманих злочинним шляхом. Суд повинен мотивувати представленими звинуваченням доказами свій висновок про доведеність вини підсудних у розкраданні нафти і "відмиванні" грошей. Після цього судді належить дати оцінку доказам захисту.

Захист підсудних прогнозує, що вирок буде дочитано в цьому році, не виключаючи, що його резолютивна частина, в якій назвуть покарання у другій справі, буде оголошена 31 грудня.

Раніше Данілкін вже проаналізував низку доказів: протоколи загальних зборів акціонерів, договори купівлі-продажу нафти, вирок Міщанського суду Москви Ходорковському і Лебедєву, винесений у 2005 році, а також вироки щодо інших колишніх співробітників ЮКОСу. Також голова суду зупинився на показаннях свідків, зокрема, колишніх працівників нафтової компанії і викликаних на процес за клопотанням адвокатів глави Ощадбанку Германа Грефа і міністра промисловості і торгівлі Віктора Христенка. Всі ці дані розцінені як докази провини фігурантів.

Нагадаємо, оголошення вироку Ходорковському і Лебедєву почалося в Хамовницькому суді в понеділок. Суд визнав їх винними в розкраданні нафти у видобувних компаній, а також у легалізації ("відмиванні") грошових коштів, отриманих злочинним шляхом. У той же час, суд припинив їхнє кримінальне переслідування за частиною обвинувачень за закінченням строків давності притягнення до відповідальності. На думку адвокатів, йдеться про епізод з розкраданням акцій "Східної нафтової компанії (СНК).

"Вина Ходорковського і Лебедєва підтверджується доказами, дослідженими під час судового розгляду", - зачитав вирок Віктор Данілкін.

Згідно з вироком, фігуранти справи діяли у складі організованої групи, очолюючи її. При цьому група відрізнялася згуртованістю, чіткістю й організованістю дій. Виплачувані акціонерам дивіденди суд оцінив як винагороду учасникам орггрупи за сприяння у вчиненні злочинів.

Підводячи підсумок опису складу злочину, Данілкін назвав суму легалізованих коштів - таку ж, на якій наполягало звинувачення, на думку якого Ходорковський і Лебедєв "відмили" 487 млрд рублів і більше 7,5 млн доларів у період з 1998 по 2004 роки. У вироку підкреслюється, що після порушення першої кримінальної справи та арешту Ходорковського і Лебедєва учасники угруповання продовжували складні фінансові операції, аби заплутати слідство і зберегти пріоритетні гроші.

Суд встановив, що для надання вигляду законності своїй діяльності ЮКОС звернувся до міжнародної аудиторської компанії PricewaterhouseCoopers, якій були надані фіктивні документи, щоб приховати порушення.

Адвокати підсудних незабаром після того, як стало ясно, що вирок Хамовницького суду обвинувальний, заявили, що будуть його оскаржувати.

NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «Суддя третій день виголошує Ходорковському і Лебедєву вирок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі