Ексклюзиви
середа, 28 листопада 2007 10:54

Судан загрожує зірвати прибуття миротворців у Дарфур

Необґрунтовані вимоги суданського уряду до миротворців можуть зірвати роботу місії ООН у провінції Дарфур, повідомив Раді Безпеки заступник Генерального секретаря ООН з операцій по підтримці миру Жан-Марі Геенно. Хартум вимагає, щоб його наперед оповіщали про всі переміщення військ, а також бажає отримати контроль над зв"язком миротворців. За подібних умов украй сумнівно, чи буде сенс направляти війська до Судану, передає слова Геенно BBC News.

Нагадаємо, що конфлікт між арабським проурядовим ополченням і повстанськими угрупуваннями в провінції Дарфур триває вже понад чотири роки. ООН не може покласти край насильству через брак ресурсів і недостатню співпрацю між африканськими країнами, активно замішаними в кровопролитті, і Заходом. Жертвами конфлікту вже стали близько 200 тис. людей.

31 липня Рада Безпеки санкціонувала розгортання в країні змішаних миротворчих сил. 26-тисячний корпус ООН і Африканського союзу мав найближчого місяця взяти на себе забезпечення безпеки населення. Проте тепер уряд Судану виступив із запереченнями, які загрожують звести досягнення світової спільноти нанівець. Хартум дотепер не дав згоди на введення військ і не надав ООН територію, необхідну для роботи.

Якщо Судан не відмовиться від своїх вимог, зазначає Геенно, то світовій спільноті доведеться вирішити, чи розміщувати війська, які не гратимуть реальної ролі в регіоні і не зможуть захистити себе в разі небезпеки. За його словами, це стане приниженням для Ради Безпеки і негативно позначиться на долі жителів Дарфуру.

Посол Судану в ООН заявив у відповідь, що проблеми з розміщенням миротворців носять "адміністративний" характер, і їх значення не слід перебільшувати.

Зараз ви читаєте новину «Судан загрожує зірвати прибуття миротворців у Дарфур». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути