пʼятниця, 23 лютого 2007 13:09

Суд зобов"язав прибрати з Інтернету оцифровані тексти Толкієна

Нью-йоркський суд зобов"язав власників сайту eSnips прибрати розміщені на ньому тексти творів Джона Роналда Руела Толкієна і розголосити імена користувачів, які виклали їх. Скаргу на eSnips, файлообмінний портал, який дозволяє розміщувати у себе до гігабайта інформації кожному зареєстрованому відвідувачеві, подали спадкоємці письменника. Юрист, який представляє інтереси фонду Толкієна в суді, пояснив, що спадкоємці хотіли б донести інформацію про незаконність електронних версій "Володаря кілець" і інших книг письменника, захищених авторським правом.

Власники eSnips погодилися прибрати оцифровані тексти Толкієна з сайту, але відмовилися розголошувати імена своїх користувачів без судового розпорядження. У свою чергу, представники спадкоємців письменника побоюються, що, не дивлячись на попередження, люди знову викладатимуть тексти в мережу. Одночасно у фонді усвідомлюють те, що більшість порушників - це шанувальники письменника, які не шукають комерційної вигоди.

У січні 2007 року фонд Толкієна добився компенсації у $4 тисячі від співробітника комп"ютерної компанії з Мілуокі (штат Вісконсін), який неодноразово пропонував завантажити тексти книг письменника зі свого сайту. 2004 року фонд Толкієна виграв справу про захоплення доменного імені jrrtolkien.com канадськими кіберсквоттерами.

Всі права на розповсюдження текстів і аудіоверсій книг письменника належать видавництву Harper Collins, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Суд зобов"язав прибрати з Інтернету оцифровані тексти Толкієна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі