четвер, 09 грудня 2010 09:16

Суд амністував винних у смерті 23 дніпропетровців

Суд амністував винних у смерті 23 дніпропетровців

Вчора, 8 грудня, Заводський суд Запоріжжя виніс рішення про амністію гендиректора ВАТ Дніпрогаз Ігоря Іванкова, його першого заступника Максима Сорокіна і головного інженера Сергія Бачуріна.

Колишні посадовці Дніпрогазу Іванков, Сорокін і Бачурін звинувачувалися у службовій халатності, яка призвела до вибуху в житловому будинку Дніпропетровська.

На судове засідання з'явилися обвинувачувані разом із захистом і більше 20 потерпілих. Як розповіли представники потерпілої сторони, така їхня маленька явка пояснюється тим, що не всім людям прийшли повістки.

На початку засідання суддя оголосив, що 7 грудня, в канцелярію Заводського суду Запоріжжя надійшли клопотання від обвинуваченого Іванкова, обвинувачених Бачуріна і Сорокіна. У клопотаннях йшлося про те, що всі троє, маючи на утриманні неповнолітніх дітей, звинувачуються у вчиненні злочину з необережності середнього ступеня тяжкості і потрапляють під дію закону Про амністію. Вони попросили у зв'язку з цим кримінальну справу стосовно них припинити і звільнити їх від кримінальної відповідальності.

Держзвинувачення відзначило, що заявлене обвинуваченими та їх захистом клопотання підлягає задоволенню на підставі закону Про амністію, який було прийнятого 12 грудня 2008 року. Незважаючи на те що даний закон був прийнятий через рік після трагедії, під його дію потрапляють ті, чия справа знаходиться на стадії розгляду.

Захист обвинувачених теж повністю підтримав і не заперечував проти клопотання. Проти був представник 50-ти потерпілих по справі людей Дмитро Поповський.

"Задоволення клопотання обвинувачених не підлягає. Є акт Верховного Суду, чиї укази обов'язкові. У ньому йдеться, що неможливо механічно застосувати амністію до обвинувачених без вияснення ступеня їх провини і вмісту їх в діянні. Спочатку дії обвинувачених були кваліфіковані невірно. Верховний суд також говорить , що суд першої інстанції передчасно виніс амністію. Я прошу направити справу на додаткове розслідування", - заявив він.

У результаті суд постановив: у задоволенні клопотання потерпілих про направлення справи на додаткове розслідування відмовити. Кримінальну справу стосовно обвинувачених - припинити, звільнивши їх від кримінальної відповідальності на підставі закону Про амністію.

"Більше 8 млн. грн застави, внесені ВАТ Дніпрогаз за обвинувачених - повернути підприємству, арешт з майна обвинувачених зняти. Цивільні позови потерпілих залишити без розгляду. Потерпілі можуть подати апеляцію протягом 7 днів", - йдеться в ухвалі суду.

***

13 жовтня 2007 в Дніпропетровську в житловому будинку за адресою Мандриківська, 127 прогримів вибух. У результаті третій під'їзд будинку було повністю зруйновано, а під руїнами загинули 23 людини (у тому числі 9 дітей).

До відповідальності притягнули керівників Дніпрогазу. На лаві підсудних опинилися гендиректор підприємства Ігор Іванков, його перший заступник Максим Сорокін і головний інженер Сергій Бачурін.

Однак 16 червня 2009 Жовтневий районний суд задовольнив клопотання обвинувачуваних про застосування до них норми закону про амністію. Усіх трьох підсудних звільнили від покарання, а кримінальну справу припинили.

Пізніше Верховний суд України повернув кримінальну справу про вибух в 2007 році житлового будинку в Дніпропетровську на новий розгляд до Жовтневого райсуду міста.

Репортер Запорожья

Зараз ви читаєте новину «Суд амністував винних у смерті 23 дніпропетровців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі