понеділок, 25 червня 2007 12:47

Створене революційне джерело світла

Принципово новий підхід до конструкції джерела світла дозволив Ceravision створити пристрій з вражаючими параметрами. Нова лампа Continuum 2.4, повинна працювати гарантовано довше, ніж термін служби пристрою, в який вона вмонтована, наприклад, це може бути цифровий відеопроектор.

ККД - понад 50%, довговічність - десятиліття експлуатації, вартість виготовлення - порівняно низька, ніяких шкідливих речовин всередині, висока яскравість і чистота білого світу. Така "вічна" лампа, розроблена британською компанією Ceravision.

Завдяки високій яскравості нова лампа чудово підходить для проекторів і проекційних телевізорів, але також її легко представити в ролі світильника для приміщень або для зовнішнього архітектурного освітлення. Можливо також, що цю лампу можна буде пристосувати і для автомобільних фар.

У новій лампі немає не тільки нитки розжарення, але навіть електродів, як у газорозрядних лампах. У серці новинки - блок з оксиду алюмінію, в якому просвердлений невеликий отвір. У отворі знаходиться капсула з інертним газом і металлгалогенідом.

У невеликій коробочці поза світильником знаходиться генератор мікрохвильового випромінювання (на 2,4 гігагерца), який за хвилеводом прямує до лампи. Генератор схожий з тими, що застосовуються в мікрохвильових печах.

З кварцовою колбою, використаною в перших зразках, термін служби нової лампи повинен скласти 20 тисяч годин горіння, а з сапфіровою (на яку компанія має намір перейти надалі) - 50 тисяч годин, повідомляє Economist.com.

Зараз ви читаєте новину «Створене революційне джерело світла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі