середа, 06 лютого 2008 10:09

Стрес під час вагітності може призвести до шизофренії

Сильний стрес, пережитий майбутньою матір"ю в перші три місяці вагітності, підвищує ризик розвитку шизофренії у дитини.

Лікарі університету Орхус використовували дані про 1,38 мільйонів пологів, внесених до національного реєстру Данії в період з 1973 по 1995 роки.

Використовуючи дані реєстру, керівник дослідження Пребен Бо Мортенсен і його колеги виділили майже 22 тисячі жінок, які під час вагітності пережили смерть чоловіка або іншого близького родича, і 14 тисяч майбутніх мам, у найближчих родичів яких був діагностований рак, інфаркт або інсульт. Потім учені прослідкували долю дітей, що народилися у цих жінок.

З"ясувалося, що діти жінок, що втратили близького родича під час першого триместру вагітності, на 67% частіше захворювали шизофренією. Смерть родича під час пізнішої стадії вагітності, а також звістка про хворобу рідної людини не впливала на на ризик розвитку шизофренії у майбутньої дитини, повідомили дослідники.

Причина взаємозв"язку між стресом під час вагітності і розвитком шизофренії у дитини до кінця не зрозуміла.

На думку Мортенсена, гормони, що виробляються організмом майбутньої матері у відповідь на стрес, можуть впливати на мозок плоду, що розвивається. Цей ефект особливо виражений на ранній стадії вагітності, коли захисний бар"єр між матір"ю і плодом сформований не повністю, повідомили вчені.

Тим часом, абсолютний ризик виникнення шизофренії у дитини в результаті стресу майбутньої матері невеликий. У розвитку цього захворювання можуть зіграти роль багато чинників, як генетичних, так і пов"язаних з дією навколишнього середовища, відзначають дослідники, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Стрес під час вагітності може призвести до шизофренії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі