середа, 28 травня 2008 17:51

Страченого за зґвалтування і вбивство австралійця амністували через 86 років

Австралійська влада переглянула справу власника шинку Коліна Кемпбелла Роса, звинуваченого 86 років тому в зґвалтуванні і вбивстві, і повішеного через фатальну судову помилку. Рос отримав посмертне помилування, а його родичам принесли офіційні вибачення, проте влада ухилилася від реабілітації невинного.

Страченого амністував губернатор штату Вікторія Девід де Кретсер. Це відбулося після проведення нового розслідування, на якому наполягали як нащадки засудженого, так і родичі жертви.

Рос був повішений у 1922 році у віці 28 років. Його звинуватили в зґвалтуванні і вбивстві 12-річної Альми Тіршке.

У той час державне звинувачення наполягло на тому, що Рос, будучи власником шинку, напоїв дівчинку, поглумився над нею і задушив її. Злочин був здійснений напередодні 1921 року.

Єдиним прямим доказом проти Роса було волосся, знайдене на його ковдрі. Прокуратура довела, що воно належить загиблій.

При цьому суд не взяв до уваги слова свідків, які підтвердили алібі підсудного. У результаті Рос був повішений через чотири місяці після виголошення вироку. При цьому шинкар до останнього дня заперечував свою провину.

Нащадки повішеного "злочинця" і жертви подали клопотання про його реабілітацію після виходу в світ книги Кевіна Моргана "Gun Alley". Це своєрідне юридичне дослідження було присвячене аналізу судових помилок, коли замість вбивць страждали безневинні люди. Моргану в 1995 році вдалося відшукати в архіві справу Роса і вивчити головний доказ.

Він наново досліджував волосся, що зберігалося в справі Роса, і дійшов до висновку, що воно не належало Тіршке. Він також дав нову характеристику головному свідкові з боку звинувачення. Як виявилось, прокуратура використовувала проти шинкаря свідчення ув"язненого, який вже був викритий у лжесвідченні.

Генеральний прокурор штату Вікторія Роб Халлс заявив у вівторок, 27 травня, що Верховний суд регіону визнав обвинувальний висновок у справі шинкаря помилковим. Проте обвинувач підкреслив, що мова йде тільки про амністію страченого.

Племінниця загиблої Бетті Артур вітала амністію Роса. "Це загальна трагедія, оскільки справжній злочинець так і не був спійманий, а безневинна людина втратила життя", - додала жінка.

Племінниця страченого Бетті Еверетт зізналася, що в неї полегшало на душі після перегляду справи Роса.

Зазначимо, що смертну кару в штаті було скасовано в 1975 році.

А в Швейцарії члени місцевого парламенту в листопаді 2007 року добилися реабілітації служниці, обмовленої багатим коханцем і страченої за чаклунство більше двохсот років тому.

Ганна Гелді була страчена після того, як суд швейцарського приальпійського міста Гларус у 1782 році визнав її винною в чаклунстві.

Адвокат і ініціатор кампанії Вальтер Хаузер зміг довести, що Гелді була засуджена своїм працедавцем, доктором Йоханнесом Чуді, впливовим суддею і політиком, від якого вона, очевидно, завагітніла, після чого той розпочав помилковий процес, який завершився її стратою.

Гелді катували, примушуючи її зізнатися у всьому, а потім обезголовили руками судового ката. Вона була останньою з десятків тисяч так званих відьом, страчених за рішенням суду в Європі, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Страченого за зґвалтування і вбивство австралійця амністували через 86 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі