середа, 27 серпня 2008 14:19

Стоунхендж знайшли у Карпатах (ФОТО)

У Карпатах більше десятка доісторичних скельних скульптур. Їх порівнюють з англійським Стоунхенджем.

Хто і коли витесав ці статуї, учені поки не дослідили. Але впевнені: такі історичні свідоцтва – рідкість для бабусі Європи. Схожі на них знаходили тільки в Португалії і в Ірландії. Але поки побачити українські визначні пам"ятки можуть тільки одиниці, передає "Новий канал".

Скульптури знайдено в селі Снідавці на Косівщині.

Про те, що в горах є рідкісні скульптури, археологи знали. Втім, за радянських часів будь-які дослідження тут забороняли. А коли дозволили – грошей не було. Розшуки відновили тільки три роки тому. І відразу знайшли аж десять скельних раритетів.

Ця скульптура могла б стати золотим дном для туристичного бізнесу. Але не стала. 14-метрова скульптура вагітної жінки – найцінніша знахідка археологів. Можливо, їй немає аналогів у всьому світі. Але поки вона цікава тільки самим археологам, а не державі.

За словами археолога Миколи Когутяка, "це 5-6 тисяч років до н.е. Такі визначні пам"ятки супроводжують шляхи стародавні, тут переплітаються цивілізаційні впливи північного причорномор"я".

Хто і коли витесав зі скелі ці скульптури – археологи поки не з"ясували. Одні говорять – трипільці, інші – найдавніші цивілізації. В одному учені солідарні – це язичницькі символи. У серпні вони збирають міжнародну конференцію. Вирішуватимуть долю гірських скарбів. Археологи переконані: у Карпатах потрібно створити історико-культурний заповідник. Тоді це перекроїть не тільки туристичну карту України, але і всієї Європи.

ІнтерМедіаКонсалтинг.
Зараз ви читаєте новину «Стоунхендж знайшли у Карпатах (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі