пʼятниця, 30 травня 2008 15:40

Стоунхендж був королівським кладовищем

Стоунхендж був королівським кладовищем

Британські археологи стверджують, що їм вдалося розкрити таємницю знаменитого Стоунхенджа. На їх думку, загадкове коло з гігантських каменів на півдні Англії майже п"ять сторіч служило місцем для поховань членів королівської династії.

Свої висновки дослідники з групи Stonehenge Riverside Project засновують на радіовуглецевому аналізі останків, частина з яких була похована тут ще 5 тисяч років назад. Вчені переконані: ця споруда створювалася і з часом розросталася, служила "обителлю предків".

Голова групи, професор археології з Шеффілдського університету Майк Паркер-Пірсон каже: "Зараз очевидно, що поховання були важливою складовою Стоунхенджа на всіх основних етапах. Стоунхендж служив місцем поховань із самого початку і до свого розквіту в середині третього тисячоліття до нашої ери".

Вчені також виявили, що поряд з кам"яною спорудою колись існувало обширне селище. Археологи розкопали стародавні будинки в сусідньому поселенні Даррінгтон Уоллз - за словами фахівців, ті особливо добре збереглися. Судячи з усього, вони були пов"язані зі Стоунхенджем і заселялися в певну пору року.

"Це вельми незвичайне поселення. Раніше ми не зустрічали нічого подібного", - розповідає Паркер-Пірсон. У селі було близько трьохсот будинків, а ще тисячу люди заселяли влітку і зимою. Широкі дороги, які вели від Стоунхенджа до річки Ейвон, а також від річки до кола дерев"яних стовпів неподалік від поселення, орієнтовані на точки зимового і літнього сонцестояння.

"В цілому ми виявили, що в Стоунхенджі існувало розвинене суспільство, що добилося значних успіхів", - говорить професор.

Дане дослідження, яке проводилося за підтримки Національного географічного товариства, може перевернути уявлення про Стоунхендж. Адже впродовж багатьох століть люди пов"язували будівництво кам"яної споруди Солсберійськой рівнини то з Королем Артуром і чарівником Мерліном, то з друїдами, то з богом сонця Аполлоном. Серед сотень легенд є і популярна позаземна теорія появи кам"яного комплексу.

Деякі учені також не погоджуються з думкою своїх колег. Двоє провідних британських експертів з історії Стоунхенджу, професор Тім Дарвілл і професор Джеф Уейнрайт, вважають, що там було святе місце, в яке паломники йшли, щоб отримати зцілення.

Майк Піттс, редактор журналу British Archaeology, що раніше брав участь в розкопках в Стоунхенджі, також сприйняв частину нових висновків скептично. За його словами, до цього часу є розбіжності з низки важливих положень озвученої теорії - наприклад, про те, коли сюди були доставлені глиби пісковику і чому навколо Стоунхенджа обробляли поля і пасли худобу, якщо тут розташовувалися важливий ритуальний об"єкт і кладовище, повідомляє Newsru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Стоунхендж був королівським кладовищем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі