вівторок, 29 грудня 2015 15:05

"Сто овець перестріляли бойовики, вивезли тільки вісім кіз" - переселенці з Донецька заснували ферму на Київщині
31

Фото: Емма Солдатова

Марина та Кирил переїхали до Києва у серпні 2014 року після того, як половину їхньої ферми в Амвросіївському районі знищили бойовики, а половину господарства довелося роздати людям. Вивезти вдалося тільки вісім кіз, кота та двох собак.

І жінка, і чоловік мають по декілька вищих освіт, основний вид діяльності — соціологія та політичний консалтинг. У Донецьку заснували компанію, що займалась соціологічними опитуваннями.

При переїзді лишили великий будинок та квартиру людям, що втратили від обстрілів домівки. Тепер пара живе у селі Ніжиловичі Макарівського району під Києвом у приміщенні, яке спочатку готували для курей. Будинок, у якому могли б жити, ще не відремонтували.

Проте оптимізму переселенці не втрачають, перебудовують маленьку сільську хатину та планують у лютому відновити виробництво власного сиру.

- У 2012 році поїхали до Греції, захопилися виготовленням власних сирів, - розповідає 38-річний Кирил Чабанов у машині, поки ми їдемо до села. - Захотілося самим робити сир, як в Греції. Не роздуваючи щік з приводу супер-заквасок, а просто і природньо. Ми їздили до приватних підприємців тієї країни, питали технологію. Звичайно, дехто не хотів розповідати, але врешті ми взнали багато цікавого. Пізніше ще поїхали до Грузії, щоб вдосконалити знання.

Власним виробництвом на Донбасі займались недовго. З початком бойових дій довелося згорнути роботу, а в серпні 2014 — виїхати назовсім.

- Було близько ста овець, яких нам подарував мій знайомий, - говорить Кирил. - Їх всіх перестріляли бойовики. Ще було сто курей. Їх роздали людям, що були голодні. Вдалося вивезти тільки вісім кіз. Нам допомогли місцеві, що активно займались вивозом особистих речей. Ну ще, звичайно, наших мисливських собак і кота.

Перед переїздом Кирил купив ділянку у Ніжиловичах, також у 40 соток, але з обмеженою можливістю випасу. Туди перевезли тварин та переїхали самі.

Зараз родина отримала грант від ADRA Україна у 85 тисяч гривень на ведення власної справи. На гроші з гранту купили два холодильники — для дозрівання сирів та зберігання готової продукції. Також придбали генератор, сироварню, вакуматор для пакування продукції та ваги для малої рогатої худоби.

Поки, розповідають, нічим не користувались, оскільки чекають лютого для отримання приплоду, молока від тварин, а отже — початку виробництва.

Детальний репортаж із ферми переселенців на Київщині читайте у найближчих номерах "Газети по-українськи".

Зараз ви читаєте новину «"Сто овець перестріляли бойовики, вивезли тільки вісім кіз" - переселенці з Донецька заснували ферму на Київщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі