пʼятниця, 02 жовтня 2009 11:18

Стівен Хокінг залишив почесний пост глави кафедри в Кембриджі

Стівен Хокінг залишив почесний пост глави кафедри в Кембриджі

Всесвітньо відомий британський вчений-фізик Стівен Хокінг, відомий теорією "чорних дірок", багато років прикутий до інвалідного візка, покинув почесний пост глави кафедри математики в Кембриджському університеті. Причиною "відставки" став регламент університету, відповідно до якого пост Лукасівського професора може займати людина не старше 67 років. Хокінг же переступив цю дату ще в січні поточного року. Знаменитий вчений продовжить викладацьку діяльність у Кембриджі на кафедрі прикладної математики та теоретичної фізики.

Почесну посаду Лукасівського професора заснував ще в 1663 році Генрі Лукас - депутат британської палати громад від Кембриджського університету, який до 1950 року був самостійним виборчим округом. Свого часу цей престижний пост займав сер Ісаак Ньютон. Хокінг працював на посаді Лукасівського професора останні 30 років.

У 1963 році 22-річному Хокінгу був поставлений діагноз "розсіяний склероз". Лікарі казали, що він проживе лише кілька років. Однак Хокінг спростував всі песимістичні прогнози, продовжив наукову роботу, був двічі одружений і став батьком трьох дітей. Прикутий до інвалідного крісла фізик не може говорити і спілкується зі світом за допомогою комп"ютерного синтезатора мови, що не завадило йому стати одним з найвпливовіших космологів сучасності. Популярність він здобув завдяки випущеній в 1988 році книзі про походження Всесвіту "Коротка історія часу", - розійшлася вона 10-мільйонним тиражем, уточнює РІА "Новости".

Gazeta.ua за матеріалом: Известия

Зараз ви читаєте новину «Стівен Хокінг залишив почесний пост глави кафедри в Кембриджі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі