пʼятниця, 11 квітня 2008 15:01

Стихійні ринки Гаїті: м"ясо з мухами і протухла риба (ФОТО)

У четвер після того, як президент Гаїті закликав громадян до припинення голодного бунту, до розгромленої столиці повернулися торговці. Проте уряд, якого розкритикували опозиційні політики, так і не виконав своїх обіцянок .

У листі, підписаному шістнадцятьма з двадцяти семи сенаторів Гаїті, опозиція вимагала відставки прем"єр-міністра Жака Едуарда Алексіса після тижня демонстрацій з приводу зростання вартості життя, в якому щонайменше п"ять чоловік загинули.

Як відомо, голодний бунт на Гаїті почався на минулому тижні в місті Ле-ке на півдні країни.

Біля палацу, в якому, як передбачається, перебував президент Рене Преваль, маніфестанти скаржилися на вартість продуктів харчування, і вимагали його відставки. Демонстранти вчинили спробу захоплення палацу з криками "ми голодні". Проте миротворці ООН гумовими кулями і сльозогінним газом відігнали демонстрантів від воріт будівлі.

Нагадаємо, що Преваль прийшов до влади два роки тому. Тоді він пообіцяв відновити мир в країні, котра потерпає від усобиць озброєних бандитських угруповань.

Гаїті - одна з найбідніших країн на планеті. Прибуток більше половини населення не перевищує одного долара на день, і подорожчання вартості проживання підриває і без того крихку демократію. У минулому бідність на Гаїті не раз створювала умови для насильства.

У 2004 році в країну було направлено близько 9 тисяч миротворців ООН. Їх завдання полягало в тому, щоб відновити стабільність в країні, яка занурилася в хаос після заколоту, що призвів до скидання першого демократично вибраного президента Гаїті Жана-Бертрана Арістіда.

Миротворці тепер стають однією з мішеней незадоволеності. Опоненти Преваля і миротворців указують, що вони займалися майже виключно політичними питаннями і дуже мало зробили для боротьби з бідністю, а зараз і голодом в країні.

Фото Reuters

"Газета по-українськи"

Зараз ви читаєте новину «Стихійні ринки Гаїті: м"ясо з мухами і протухла риба (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі