пʼятниця, 30 жовтня 2020 10:32

Степанов прибрав до рук усі медичні закупівлі - "Пацієнти України"

Степанов прибрав до рук усі медичні закупівлі - "Пацієнти України"
Всі медичні закупівлі України контролюватиме міністр охорони здоров'я Максим Степанов. Фото: facebook.com/uamedpro

Усі медичні закупівлі України переходять під особистий контроль Міністра охорони здоров'я Максима Степанова.

Про це йдеться у заяві благодійного фонду "Пацієнти України" щодо нової постанови МОЗ, яку 27 жовтня ухвалив Уряд.

На думку найбільшої пацієнтської організації України, цією постановою всі медичні закупівлі країни фактично передаються під ручне керування міністра та його команди.

Постанова не була винесена в порядок денний засідання Кабінету міністрів, а саме засідання не було анонсоване і пройшло в закритому режимі.

"Прийнята постанова робить ДП "Медичні закупівлі" абсолютно підконтрольною інституцією без права приймати самостійні рішення. МОЗ затверджуватиме медико-технічні вимоги для закупівлі товарів і послуг, що практично є технічним завданням. ДП "Медичні закупівлі" повинне буде використовувати ці характеристики в своїх закупівлях. Тепер ручне керування і "підігнані" тендери під виробників чи дистриб'юторів чекають на всі медичні закупівлі", - йдеться в заяві.

Міністр Степанов вже контролює всі ковідні тендери в країні, йдеться про закупівлі засобів індивідуального захисту, медичне обладнання та швидких. Хоч ДП "Медичні закупівлі України" і здіснює закупівлі, але є ризик того, що МОЗ пропише їм технічне завдання з дискримінаційними умовами.

"Втручання МОЗ у процес закупівель - повернення в часи Богатирьової та Януковича. Коли на закупівлях крали шалені гроші, в той час як пацієнти недоотримували свої ліки. Якщо МОЗ отримає контроль над ДП - наслідки для пацієнтів катастрофічні. Корупція, завищення цін, та тисячі пацієнтів, які не отримають свої ліки", - б'ють на сполох "Пацієнти України".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Програма "Доступні ліки" опинилася під загрозою закриття

ДП "Медичні закупівлі" - національний закупівельник, який має бути незалежною інституцією та ефективно здійснювати закупівлі. Підприємство вже показує свою ефективність. Наприклад, цього року закупили за вдвічі нижчою ціною, ніж торік, один з найдорожчих онкопрепаратів - трастузумаб. Завдяки національному закупівельнику та прозорим торгам на Prozorro він стає доступнішим для пацієнтів.

У 2020 році державному підприємству, яке закуповує ліки та медичні вироби в Україні, передано 14 закупівельних програм. У грошовому еквіваленті 6,05 млрд грн це 64% від загального бюджету закупівель, який у цьому році складає історичних майже 10 млрд грн. За даними проміжного звіту БФ "Пацієнти України", державне підприємство "Медичні закупівлі України" зекономило майже 200 млн грн на закупівлях онкопрепаратів.

"Зараз у пацієнтів закінчуються ліки, ситуація з протидією коронавірусу теж критична. Проте міністр Степанов замість того, щоб виконувати свої прямі обов'язки, намагається втрутись в процес закупівель, щоб в ручному режимі вирішувати, які ліки слід купувати", - наголосили у благодійному фонді.

Україна закупила препарат "Ремдесивір", яким лікуватимуть хворих на Covid-19. Найближчим часом медикамент з'явиться на території країни. Зазначимо, що раніше цей медикамент застосовували для лікування вірусу Ебола. На його закупівлю український Кабмін виділив 46,8 млн грн.

Проте ВООЗ на початку жовтня визнала "Ремдесивір" неефективним в лікуванні коронавірусу.

Зараз ви читаєте новину «Степанов прибрав до рук усі медичні закупівлі - "Пацієнти України"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі