понеділок, 18 травня 2009 13:11

Стародавні люди робили з неандертальців прикраси та поїдали їх

Стародавні люди робили з неандертальців прикраси та поїдали їх

Відомо, що неандертальці, як вид, зникли з обличчя планети близько 30 тисяч років тому. Проте причина зникнення цих "майже людей" не встановлена до кінця і це породжує численні версії.


Більшість учених сходяться на думці, що неандертальці вимерли не самі по собі, їм "допомогли" наші предки, які просто винищили перших. Палеонтологи говорять, неандертальці були сильніші Homo Sapiens, але наші предки були спритнішими і набагато розумнішими, що й зіграло вирішальну роль.

Тепер учені стверджують, що люди не тільки боролися з неандертальцями, але й просто поїдали їх. До таких висновків дослідники прийшли на основі аналізу останків стоянок людей Кам"яного століття на території сучасної Франції. Серед обгризених кісток тварин дослідники частенько знаходили і кістки неандертальців.

Французькі учені говорять, що аналіз кісток неандертальців показує, що їх саме з"їли - на них є сліди зубів, характерні подряпини і розломи. Проте неандертальці служили нашим предкам не тільки обідом, але й як прикраси. Дослідники виявили нехитрі намиста, зроблені із зубів неандертальців.

"Судячи з усього, кінець епохи неандертальців був плачевний і жорстокий, врешті-решт вони стали жертвами людей. Впродовж багатьох років антропологи стверджували, що стародавні люди не були канібалами, але найсвіжіші дані говорять нам про зворотне", - розповідає Фернандо Роцці з паризького Центру наукових досліджень.

Роцці говорить, що м"ясо і зуби неандертальців були не єдиними "продуктами". У хід також йшли черепи неандертальців, можливо, їх внутрішні органи.

В той же час це припущення поки неоднозначно сприймається в науковому світі.

"Це дуже важливе дослідження. Але для справжніх висновків нам потрібно більше даних. Поки ми можемо говорити лише про те, що люди і неандертальці жили в один час на одній території, і вони взаємодіяли між собою, причому, часто така взаємодія носила ворожий характер. Це поки не доводить, що люди регулярно харчувалися м"ясом неандертальців", - вважає професор лондонського Музею природознавства Кріст Стрінгер.

Нагадаємо, що за сучасними даними неандертальці заселили планету приблизно 300 тисяч років тому. Їм вдалося пережити декілька льодовикових періодів, після того, як близько 30 тисяч років тому з Африки почали виходити HomoSapiens, що стали на той час домінуючим виглядом.

Французькі дослідники розповідають, що сьогодні з приводу смерті неандертальців є дві основні теорії: перша свідчить, що люди просто перемогли у війні за ресурси, а друга випливає з того, що неандертальці не змогли пристосується до зміни клімату на Землі. Теорія канібалізму підходить як до першої ідеї, так і до другої.

Cybersecurity.ru, Подробности

Зараз ви читаєте новину «Стародавні люди робили з неандертальців прикраси та поїдали їх». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі