середа, 14 травня 2008 09:25

США зменшили нагороду за ватажка "Аль-Каїди" в Іраку з 5 млн до 100 тисяч доларів

США зменшили нагороду за "голову" ватажка філії "Аль-Каїди" в Іраку Абу Аюба аль-Масрі з 5 млн до 100 тисяч доларів.

Як відзначив начальник прес-служби держдепартаменту Шон Маккормак, аль-Масрі взагалі виключений із списку терористів, за сприяння в упійманні або ліквідації яких передбачається винагорода.

Даний список складається американським зовнішньополітичним відомством, і аль-Масрі, відомий також як Абу Хамза аль-Мухаджір, був включений туди в 2006 році після того, як зайняв місце ліквідованого в результаті авіаудару йорданця Абу Мусаба аз-Заркауї. За його "голову" було обіцяно 5 млн доларів.

Для порівняння: за інформацію, яка допоможе захопити або знищити ватажка "Аль-Каїди" Усаму бен Ладена, США пропонують 27 млн доларів. Тепер аль-Масрі числитиметься в аналогічному списку, який готує Пентагон, але потенційний інформатор отримає лише 100 тисяч доларів.

Як пояснив офіційний представник Центрального командування ЗС США капітан Джеймі Грейбіл, пониження "статусу" аль-Масрі викликане тим, що "він, за нашими оцінками, більше не є ефективним лідером на полі бою, і тому не представляє таку цінність для нас, як, скажімо, рік тому".

За словами Маккормака, істотне зниження винагороди, можливо, навіть сприятиме швидкому упійманню аль-Масрі, оскільки потенційних інформаторів, як вважають експерти держдепартаменту, відлякують багатомільйонні суми, що означають, що ризик позбутися своєї голови за сприяння американцям дуже великий.

Згідно держдепартаменту, за час реалізації з 1984 року програми винагороди за сприяння в пошуку терористів або за відомості, що дозволили запобігти теракту, США виплатили приблизно 77 млн доларів більш ніж 50 інформаторам, передає ІТАР-ТАРС.

Зараз ви читаєте новину «США зменшили нагороду за ватажка "Аль-Каїди" в Іраку з 5 млн до 100 тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі