четвер, 29 листопада 2007 09:05

США збираються виключити КНДР зі списку країн–спонсорів тероризму

Помічник держсекретаря США у справах Східної Азії і Тихого океану Крістофер Хілл заявив у четвер після прильоту до Сеула, що Америка просувається до того, щоб виключити КНДР зі списку країн–спонсорів тероризму. Проте цьому, за його словами, має передувати "ряд кроків". Хілл повідомив, що Вашингтон чекає вже наступного тижня від Пхеньяну проект списку всіх його ядерних програм, що дозволить главам делегацій на шестисторонніх переговорах обговорити його в ході чергового раунду дискусій. Торкаючись підозр про ядерну співпрацю КНДР і Сирії, Хілл відзначив лише, що очікуване оголошення Пхеньяну про свої ядерні програми має включати і його діяльність щодо ядерного розповсюдження, якщо таке є.

Крістофер Хілл збирається зустрітися з главою делегації КНДР на шестисторонніх переговорах Кім Ге Гваном і обговорити подальші кроки, які очікуються в 2008 році після фази виведення з ладу основних ядерних об"єктів, включно з етапом їх демонтажу. Очікується, що наступного тижня Крістофер Хілл відвідає ядерний центр КНДР у Йонбені.

У КНДР з 27 листопада працює група дипломатів і експертів з атомної енергетики зі США, Росії, Китаю, Південної Кореї і Японії, що інспектує процес виведення з ладу ядерних об"єктів у науково-дослідному центрі в Йонбені. Підсумком їхньої поїздки має стати неофіційний звіт для глав делегацій "шістки".

Група експертів-атомників позитивно оцінює хід виконання робіт із виведення з ладу ядерних об"єктів КНДР. Китайський експерт Чень Найцін, що очолює групу, заявив сьогодні, що експерти задоволені процесом виведення з ладу ядерних об"єктів у науково-дослідному центрі в Йонбене.

Черговий раунд шестисторонніх переговорів по денуклеаризації КНДР має пройти в Пекіні в період з 6 по 8 грудня, проте офіційного оголошення про дату поки не було. До кінця поточного року Північна Корея зобов"язалася вивести з ладу три ядерні об"єкти, включно з єдиним реактором, що діє в країні, в Йонбене потужністю 5 мегават, а також розкрити інші свої ядерні програми, повідомляє ИТАР-ТАСС.

Зараз ви читаєте новину «США збираються виключити КНДР зі списку країн–спонсорів тероризму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі