четвер, 28 лютого 2008 11:52

США закликали Туреччину якнайскоріше залишити Ірак

Міністр оборони США Роберт Гейтс закликав Туреччину вивести війська з північного Іраку найближчими днями. Глава американського Міноборони вважає дуже важливим зробити військову операцію Туреччини якомога коротшою.

Міністр наголосив на необхідності пам"ятати про суверенітет Іраку і наполегливо рекомендував Анкарі найближчим часом вивести турецькі війська з півночі цієї країни. За його словами, найближчий час – це тиждень або два, але ніяк не місяці, передає Associated Press.

Раніше Р.Гейтс закликав Туреччину вирішувати проблему курдів політичними і економічними методами, наголошуючи, що контртерористична операція в цьому відношенні не найефективніший інструмент.

США в своїх закликах до миру на півночі Іраку керуються суто прагматизмом і розрахунком. Вашингтон побоюється, що бойові дії в регіоні відіб"ються на постачаннях нафти трубопроводом Кіркук (Ірак) – Джейхан (Туреччина). Нафта по ньому надходить у США. Інша причина може полягатимуть в тому, що з ослабленням курдів на півночі країни тут можуть набрати силу ісламістські терористичні угруповання, близькі до "Аль-Каїди".

Різко проти вторгнення Туреччини до Північного Курдистану виступає сам Багдад. Зокрема, 24 лютого Ірак закликав Туреччину вивести свої війська з іракських територій "якнайшвидше" і сісти за стіл переговорів, заявивши, що одностороннє проведення Туреччиною військової операції на півночі Іраку несе загрозу стабільності в регіоні і порушує суверенітет Іраку. Водночас Багдад визнає, що не в змозі взяти ситуацію в цьому регіоні під контроль.

Турецька армія почала наземну операцію проти курдських сепаратистів на півночі Іраку в ніч на 22 лютого. За повідомленнями ЗМІ, близько 10 тисяч військовослужбовців турецької армії за підтримки авіації перетнули іракський кордон. Туреччина запевнила іракську владу, що операція обмежиться боротьбою з бойовиками з Курдської робочої партії (КРП), визнаної США і країнами ЄС терористичним угрупованням.

У січні 2008г. прем"єр-міністр Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що турецька влада боротиметься з бойовиками Курдської робочої партії, поки не отримає перемогу. За його словами, боротьба з курдами є частиною світового протистояння тероризму.

Прем"єр також відзначив, що Туреччина не зацікавлена в захопленні північних територій Іраку для боротьби з курдами, і підкреслив, що Анкара є твердим прихильником збереження територіальної цілісності Іраку.

КРП веде озброєну боротьбу за створення незалежної курдської держави на південному сході Туреччини з 1984г. За даними турецької сторони, в ході нинішньої операції було знищено 173 бойовики, загинули 17 турецьких військових, повідомляє "Подробности".

Зараз ви читаєте новину «США закликали Туреччину якнайскоріше залишити Ірак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі