пʼятниця, 30 листопада 2007 15:55

США вважають, що Росія зробила помилку, заморозивши ДЗОСЄ

Росія зробила "помилку", припинивши свою участь в Договорі про звичайні озброєні сили в Європі (ДОВСЕ). Як повідомляє агентство France Presse, про це заявив заступник держсекретаря США з політичних питань Ніколас Бернс. Представник НАТО також висловив співчуття рішенням Москви. За його словами, альянс сподівається, що Росія не робитиме подальших односторонніх кроків, здатних порушити цілісність договору.

Підписаний президентом РФ Володимиром Путіним закон "Про припинення Російською Федерацією дії Договору про звичайні озброєні сили в Європі" передбачає введення мораторію в ніч з 12 на 13 грудня 2007 року.

Договір був підписаний в 1990 році країнами НАТО і Варшавського блоку і обмежував кількість звичайних озброєнь, включаючи бронетехніку, артилерію та бойову авіацію. У 1999 році з урахуванням нових військово-політичних реалій договір був адаптований. Проте з тих пір його ратифікували лише чотири країни: Росія, Україна, Білорусія і Казахстан.

Росія вважає, що після вступу в НАТО в 2004 році ще семи східноєвропейських держав альянс перевищив "групові обмеження". Крім того, в Москві незадоволені наміром США розмістити в Болгарії та Румунії військові бази.

Країни НАТО, зі свого боку, вимагають від Росії виконання Стамбульських угод 1999 року, пов"язуючи ратифікацію ДЗОСЄ з виведенням російських військ з Грузії та Молдавії. У Москві заявляють, що з цими країнами були підписані двосторонні угоди, які не мають відношення до ДЗОСЄ, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «США вважають, що Росія зробила помилку, заморозивши ДЗОСЄ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі