вівторок, 17 лютого 2009 18:43

США визнали підсумки референдуму у Венесуелі

США визнали підсумки референдуму у Венесуелі
США обережно визнали результати референдуму про відміну обмеження на переобрання президента та інших виборних керівників держави, що пройшов минулої неділі у Венесуелі. У Держдепі США відзначили "цивільний дух" референдуму, що відбувся, одночасно вказавши на необхідність обраним представникам влади Венесуели "діяти демократичними методами".

Нагадаємо, що на референдумі громадяни Венесуели підтримали Уго Чавеса. Виборні особи країни, зокрема і президент, отримали право обиратися на свої посади необмежену кількість разів. Як заявили представники державної виборчої комісії, на момент, коли було оброблено 94% від загального числа голосів, за відміну обмеження на кількість виборних термінів проголосували 54% виборців. Подальший підрахунок голосів вже не міг вплинути на остаточний підсумок загальнонаціонального референдуму.

Присутні на референдумі міжнародні спостерігачі, зокрема від ООН та Організації американських держав, підтвердили, що голосування проходило чесно і вільно.

Згідно діючій конституції Венесуели повноваження президента обмежені двома шестирічними термінами. Ухвалення поправки до конституції дозволяє президентові Венесуели Уго Чавесу, який перебуває при владі 10 років, знов висунути свою кандидатуру на виборах 2012 року на новий 6-річний період. Прихильники президента вважають, що для продовження "боліваріанської революції" і побудови "венесуельської моделі соціалізму XXI століття" необхідно забезпечити політичне лідерство Чавеса щонайменше до 2019 року. Такої ж позиції дотримується і сам президент, який висунув соціалістичний проект розвитку Венесуели.

За матеріалами Интерфакс, Вести, Би-би-си

Зараз ви читаєте новину «США визнали підсумки референдуму у Венесуелі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі