пʼятниця, 13 березня 2020 19:38

США транспортуватимуть газ в Європу через Україну

США транспортуватимуть газ в Європу через Україну
Йдеться про постачання 6-8 мільярдів кубометрів американського скрапленого газу. Фото: strana.ua

США транспортуватиме через Україну скраплений газ в Європу.

Йдеться про постачання 6-8 мільярдів кубометрів американського скрапленого газу на рік до українських газових сховищ з подальшим транспортуванням цього газу до Європи. Відповідну угоду ще не підписали, однак принципова домовленість наразі вже існує. Про це повідомив заступник міністра енергетики України Костянтин Чижик в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

Американський скраплений газ планують постачати до України через термінал у Польщі. Він зберігатиметься у підземних сховищах України, а надалі буде постачатися до країн ЄС через газотранспортну систему України.

"Ми вже підписали лист про наміри з американською компанією Louisiana natural gas Exports. Більше того, вони готові були підписати меморандум з конкретними цифрами та зобов'язаннями, але нам суто юридично потрібен деякий час на обробку всіх питань, щоб уповноважити відповідні органи на підписання контракту", — розповів міністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У березні газ подешевшає до рекордних показників

За його словами, контракт зі США необхідний для енергетичної безпеки України та Європи, адже запуск проєкту зменшить енергетичну залежність регіону від Росії.

За попередніми даними, мова йде про транспортування до України 6-8 мільярдів кубометрів американського скрапленого газу. Проєкт мають запустити протягом 2-3 років, оскільки наразі існують обмеження щодо транспортування газу з Польщі до України у розмірі 2 мільярди кубометрів на рік.

Україна збільшила обсяги імпорту газу. У лютому поставила 981 млн куб. м газу. Це на 47% більше за аналогічний період 2019 року.

Зараз ви читаєте новину «США транспортуватимуть газ в Європу через Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі