вівторок, 25 вересня 2007 12:16

США та Євросоюз підтримають незалежність Косова в разі її проголошення

США та ЄС визнають незалежність сербського краю Косове у випадку, якщо він оголосить про це після закінчення терміну, виділеного Контактною групою для двосторонніх переговорів. "План гри вже визначено, – повідомив високопоставлений європейський дипломат, що побажав залишитися неназваним "зважаючи на чутливість проблеми". – Переговори завершаться 10 грудня. Якщо не буде відчуття, що Сербія і Косове зможуть домовитися щодо майбутнього краю, то Косове в односторонньому порядку проголосить незалежність. При цьому і США, і європейці визнають незалежність для того, щоб залишитися єдиними". "ЄС підтримає позицію США, попри яскраво виражену перевагу рішення за участю ООН. Але 27 країнам ЄС важко говорити одним голосом". Зокрема, країни, які без великого ентузіазму ставляться до ідеї відділення Косова від Сербії, побоюються, що "одностороння" незалежність, надана без резолюції Радбезу ООН, додасть сили іншим сепаратистським претензіям. Їх не переконує аргумент, що Косове, яке вже вісім років перебуває під протекторатом міжнародного співтовариства і на 90% населене албанцями, це "особливий випадок".

Услід за проголошенням незалежності Косова більшої автономії для себе можуть зажадати етнічні угорці з Румунії та Словаччини. Близьким союзником Сербії є Греція, де вважають, що незалежність краю Косова відіб"ється на політичній стабільності в сусідній Македонії, в якій також мешкають етнічні албанці. На Кіпрі вважають, що приклад Косова може бути використаний турками-кіпріотами, які після 1974 року заснували невизнану ніким окрім Анкари Турецьку республіку Північного Кіпру.

Представники керівництва Сербії і властей Косова проведуть зустріч без посередників 28 вересня в Нью-Йорку в рамках сесії Генеральної асамблеї ООН. Напередодні, 27 вересня, в Нью-Йорку відбудеться міністерська зустріч Контактної групи щодо Косова, яка має ухвалити звернення до Белграда і Пріштіне. Після цього наступного дня повинні відбутися прямі контакти сторін у конфлікті. До Контактної групи щодо Косова входять представники Великої Британії, Німеччини, Італії, Росії, США і Франції, пише американська газета International Herald Tribune, що видається в Парижі.

Зараз ви читаєте новину «США та Євросоюз підтримають незалежність Косова в разі її проголошення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі