вівторок, 04 грудня 2007 15:20

США розраховують встановити дипвідносини з КНДР за підсумками переговорів

США розраховують встановити дипломатичні відносини з Північною Кореєю за підсумками шестисторонніх переговорів за ядерною програмою КНДР, заявив в ході візиту до Пхеньяну помічник держсекретаря США Крістофер Хілл.

В понеділок він прибув до Північної Кореї перевірити, як ведуться роботи по виведенню з ладу основного ядерного реактора в Йонбені.

Як повідомляє японське агентство "Кіодо цусін", помічник держсекретаря заявив, що виведення з ладу всіх ядерних об"єктів КНДР буде важливою передумовою для нормалізації відносин між Північною Кореєю та США.

Кажучи про майбутній раунд шестисторонніх переговорів Хілл відзначив: "Слідуючи обопільній домовленості, досягнутій в ході консультацій, ми підійшли до останнього етапу, і це надзвичайно важливий ступінь".

За його словами, повна доповідь за ядерною програмою стане основною темою виступу заступника глави МЗС КНДР Кім Ге Гвана.

Хілл також висловив впевненість в тому, що обидві сторони співробітничатимуть і виконуватимуть свої зобов"язання. Хілл заявив, що зупинка робіт по розвитку ядерної програми внесе "драматичні поліпшення" як для відносин між США та КНДР, так і для світової спільноти в цілому.

Три дні тому в Сеулі Хілл на приватному заході в одному з університетів, заявив, що США мають в своєму розпорядженні докази, що Північна Корея купила устаткування для збагачення урану.

За його словами, не дивлячись на те, що КНДР заперечує існування програми по збагаченню урану, є "достовірні докази" придбання Пхеньяном устаткування і матеріалів, які можуть бути використані для збагачення урану.

Ліквідація ядерних об"єктів в Йонбені є ключовим чинником в переговорах з Північною Кореєю, якій обіцяна економічна допомога і деякі політичні поступки в обмін на денуклеаризацію країни.

У вересні делегація ядерників з США, Росії та Китаю побувала в Йонбені. Тоді були вироблені рекомендації до засідання учасників чергового раунду шестисторонніх переговорів, за підсумками якого Пхеньян пообіцяв до кінця цього року вивести з ладу реактор, повідомляє РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «США розраховують встановити дипвідносини з КНДР за підсумками переговорів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі