пʼятниця, 22 лютого 2008 14:03

США розкажуть Китаю про знищення супутника

Міністр оборони США Роберт Гейтс заявив, що він готовий надати Китаю частину інформації про те, як був збитий супутник-шпигун. Він відзначив, що США повідомили багато відомостей про плановану операцію ще до її початку і готові розповісти те, що визнають необхідним, повідомляє Associated Press.

Раніше Пекін висловив заклопотаність можливими наслідками дій американців, які вирішили збити власний супутник, що вийшов з ладу, ракетою-перехоплювачем, призначеною для знищення балістичних ракет. Представник МЗС КНР Лю Цзяньчао заявив, що Китай зажадає від США виконати свої міжнародні зобов"язання і надати необхідну інформацію для того, щоб зацікавлені країни могли вжити заходів обережності.

На борту супутника знаходилася велика кількість токсичної речовини гідразін, що входить до складу ракетного палива. Оскільки космічний апарат мав великі розміри, а падіння не можна було проконтролювати, було вирішено знищити його при входженні у щільні шари атмосфери.

У ніч на 21 лютого 2008 року з борту американського крейсера "Лейк Ері", що знаходиться в північній частині Тихого океану на захід від Гавайських островів, була запущена ракета, яка на висоті близько 200 кілометрів над поверхнею Землі потрапила у супутник. У Пентагоні запевняють, що вдалося уразити паливний бак, унаслідок чого небезпечне паливо було знищене, а сам космічний апарат розпався на дрібні частини, які згорять, не долетівши до поверхні землі.

Офіційною метою місії американських військових було запобігання екологічній шкоді від падіння супутника. Проте існують припущення, що необхідність знищення несправного космічного апарату була приводом для випробувань протисупутникової зброї. Крім того, на борту супутника знаходилася секретна апаратура, і американці не хотіли, щоб вона потрапила до чужих рук.

2007 року Китай збив ракетою перехоплювачем свій старий метеорологічний супутник, що було розцінене як випробування космічної зброї. Незадовго до американської операції по знищенню супутника Китай і Росія представили в ООН проект договору про заборону космічної зброї. Проте США відкинули російсько-китайську пропозицію, пояснивши, що "виступають проти угод або режимів, які вводять обмеження або заборону на доступ в космічний простір", повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «США розкажуть Китаю про знищення супутника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі