середа, 17 вересня 2008 08:29

США: РФ повинна визнати незаконність радянської окупації Балтії

Сенат США на засіданні увечері у вівторок одноголосно затвердив резолюцію, в якій заявлено про те, що Росія повинна визнати незаконність радянської окупації Латвії, Литви і Естонії.

"Конгрес просить президента США і держсекретаря США закликати уряд Російської Федерації визнати, що радянська окупація Латвії, Естонії і Литви у відповідності пактом Молотова-Ріббентропа протягом подальших 51 року була незаконною", - мовиться в тексті затвердженого документа.

Дане положення включене в текст резолюції, в якій американський сенат привітав Латвію і її народ з 90-ми роковинами незалежності, оголошеної цією країною 18 листопада 1918 року.

Підкресливши, що після оголошення незалежності "Латвія протягом 21 року існувала як незалежна і суверенна держава, будучи повністю визнаною членом Ліги Націй", автори резолюції нагадують, що "під прикриттям пакту Молотова-Ріббентропа 17 червня 1940 року Латвія, Естонія і Литва були насильницький включені до складу Радянського Союзу порушуючи ті, що існували до цього, мирні договори".

"Радянський Союз нав"язав народам Латвії, Естонії і Литви комуністичну політичну систему, яка подавила цивільне інакомислення, вільне політичні волевиявлення і основоположні права людини", - повідомляється в документі.

"США ніколи не визнали цю незаконну і насильницьку окупацію, і подальші президенти США зберігали дипломатичні відносини, що не уривалися, з цими країнами, протягом всієї радянської окупації, ніколи не визнавши їх як "радянських республік", - мовиться в резолюції, де повідомляється, що в 1953 році створена конгресом США спеціальна комісія підтвердила, що "Радянський Союз незаконно і насильницький окуповував і анексував Балтійські держави", повідомляє РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «США: РФ повинна визнати незаконність радянської окупації Балтії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі