вівторок, 22 квітня 2008 13:41

США просять Росію не "залякувати" Кавказ

Голова американської комісії з безпеки і співпраці в Європі конгресмен-демократ Елсі Хастінгс звернувся до Росії із закликом відмовитися від заходів щодо Абхазії і Південної Осетії, повідомляє РИА "Новости".

"Я закликаю Москву відмовитися від своїх рішень і припинити свою поведінку залякування на Кавказі", - сказав він.

Конгресмен Хастінгс заявив, що "Москва стверджує, що вона як і раніше визнає суверенітет Грузії, але такі дії викликають серйозні сумніви в цих легковагих заявах".

Також і співголова комісії сенатор-демократ Бенджамін Кардін в своїй заяві підкреслив, що він "надзвичайно стривожений рішенням Москви зміцнити зв"язки з Абхазією і Південною Осетією".

"Цей крок абсолютно чітко направлений на те, щоб покарати Грузію за її прагнення вступити до НАТО, - підкреслив він. - Щоб ми не думали про таку перспективу, я абсолютно точно можу зрозуміти бажання Грузії поглибити зв"язки із Заходом, особливо, якщо її північний сусід твердо має намір посилити вже напружену ситуацію".

Нагадаємо, 16 квітня президент РФ Володимир Путін доручив уряду розробити заходи з надання безпосередньої допомоги населенню невизнаних республік і взаємодіяти з фактичними органами влади Абхазії і Південної Осетії. Грузія вимагає переглянути це рішення і звернулася за підтримкою до зарубіжних партнерів. Також Грузія попросила скликати в РБ ООН екстрене засідання з цього питання.

В п"ятницю, 18 квітня, із закликом до Росії скасувати заходи з підтримки невизнаних Абхазії і Південної Осетії виступила адміністрація президента США Джорджа Буша.

Адміністрація заявила про глибоку стурбованість розпорядженнями російського президента, що "веде до розширення контактів між російським урядом і сепаратистськими режимами в Абхазії і Південної Осетії без схвалення уряду Грузії".

"Ми рішуче закликаємо до того, щоб Росія відповідала своїм заявам про підтримку принципу суверенітету і територіальної цілісності Грузії і відмінила розпорядження, віддані 16 квітня", - йдеться в поширеній у Вашингтоні заяві офіційного представника держдепартаменту США Шона Маккормака.

Нагадаємо, що днями також Держдепартамент США висловлював занепокоєння з приводу повідомлень про збитий грузинський безпілотний літак.

"Ми цим надзвичайно стурбовані. Як ви знаєте, у минулому була ціла низка провокаційних інцидентів, і ми не хотіли б бачити повторення цього або чогось ще, що призвело б до зростання напруженості між двома сусідами, які, як ми хотіли б сподіватися, могли б мати хороші відносини один з одним", - заявив представник держдепартаменту Том Кейсі.

Нагадаємо, що 20 квітня президент Абхазії Сергій Багапш заявив, що абхазькі ППО збили грузинський дрон над територією Гальського району республіки, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «США просять Росію не "залякувати" Кавказ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі