Ексклюзиви
вівторок, 04 березня 2008 12:34

США планували повалити ХАМАС руками бойовиків ФАТХа

Адміністрація президента США Джорджа Буша збиралася організувати в Палестинській автономії збройний переворот після перемоги ХАМАСа на парламентських виборах у січні 2006 року. Про це пише британська The Guardian з посиланням на матеріали американського журналу Vanity Fair, який надійде в продаж у квітні.

За інформацією видання, США збиралися забезпечити бойовиків ФАТХа зброєю і фінансами, щоб вони влаштували повстання проти лідерів ХАМАСа. План дістав схвалення Джорджа Буша, держсекретаря США Кондолізи Райс і заступника радника з національної безпеки США Елліотта Абрамса, проте викликав безліч суперечностей серед решти співробітників адміністрації президента.

Після перемоги ХАМАСа на парламентських виборах, як відзначає видання, США зробили спробу умовити лідера ФАТХа Махмуда Аббаса організувати переворот, проте вона виявилася безуспішною. Тоді США направили в Рамаллу свого консула в Єрусалимі Джейка Уоллеса, який повинен був довести до зведення представників ХАМАСа, що США готові піти на введення надзвичайного стану в автономії.

Як відзначає видання, у американців був також запасний план на випадок успішного формування коаліційного уряду в Палестинській автономії. За планом вони збиралися направити 4700 бойовиків ФАТХа в тренувальні табори в Єгипті та Йорданії. За інформацією видання, за останні п"ять років витрати США на зарплати, зброю і навчання палестинських військових склали майже 1,3 мільярда доларів.

Нагадаємо, що 25 січня 2006 року ХАМАС отримав перемогу на парламентських виборах у Палестинській автономії, отримавши 73 зі 132 місць у законодавчих зборах. Упродовж багатьох місяців представники ФАТХа і ХАМАСа вели переговори про формування коаліційного уряду, проте так і не змогли домовитися.

У лютому 2007 року Аббас і лідер ХАМАСа Халед Машаль уклали угоду про створення коаліційного уряду, проте перемир"я між двома угрупованнями тривало недовго. Навесні поновилися зіткнення, а в червні протистояння перейшло у фазу громадянської війни, повідомляє Lenta.ru.
Зараз ви читаєте новину «США планували повалити ХАМАС руками бойовиків ФАТХа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути