Ексклюзиви
вівторок, 19 жовтня 2010 13:44

США підготували список цінностей, вкрадених нацистами з Бельгії та Франції

США підготували список цінностей, вкрадених нацистами з Бельгії та Франції

Меморіальний музей Голокосту у Вашингтоні і Нью-Йоркська конференція єврейських претензій до Німеччини створили онлайн-каталог цінностей, вкрадених нацистами під час Другої світової війни. Каталог містить 20 тис. об'єктів, вивезених з окупованої Бельгії та Франції в 1940-44 роках, передає AP. В основному ця база даних містить цінності, вкрадені айнзацштабомрейхсляйтера Альфреда Розенберга.

Особливістю цієї бази даних є те, що вона не просто містить інформацію про картини або скульптури, але складається з оцифрованих архівів часів Другої світової війни. У цих документах, окрім вказівки на той або інший викрадений предмет мистецтва, містяться також його фотографії, інформація про те, хто був його господарем, і про те, чи був він йому повернений.

При формуванні бази були використані дані Національних архівів США, Бундесархіву, а також деяких німецьких і французьких архівів.

За оцінкою авторів списку, під час Другої світової війни з окупованих німцями територій було вивезено близько 650 тис. предметів мистецтва. При цьому Нью-Йоркська конференція єврейських претензій до Німеччини вважає, що з 20 тис. описаних в базі даних цінностей близько половини досі не повернена законним власникам.

Питання реституції культурних цінностей останніми роками стоїть особливо гостро у зв'язку з численними скандалами в ЗМІ. Спадкоємці власників деяких картин, що зараз зберігаються в музеях, періодично заявляють на них права, що призводить до багатомільйонних позовів і гучних судових розглядів.

NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «США підготували список цінностей, вкрадених нацистами з Бельгії та Франції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути