Ексклюзиви
четвер, 24 квітня 2008 08:19

США обурені: можливо винищувач РФ збив грузинський літак

США висловили стурбованість з приводу появи в грузинському повітряному просторі імовірно російського винищувача МІГ-29, який збив грузинський безпілотний літальний апарат.

Про це мовиться в поширеній ввечері 23 квітня у Вашингтоні заяві офіційного представника держдепартаменту США Шона Маккормака.

Як відомо, Абхазія повідомила 20 квітня, що її протиповітряні сили збили грузинський безпілотний літак-розвідник.

Зазначимо, що спочатку Грузія заперечувала, що це її "беспілотник", але через добу заявила, що літак літав над грузинською територією, а збив його російський винищувач. ВПС Росії назвали це вигадкою.

У заяві США наголошується, що "США глибоко стурбовані тим, що 20 квітня над абхазьким регіоном Грузії грузинський безпілотний літальний апарат був збитий імовірно російським літаком МІГ-29".

У зв"язку з цим США підтримують проведення розслідування цього інциденту Наглядовою місією ООН в Грузії.

"Ми підтверджуємо нашу непохитну підтримку суверенітету і територіальної цілісності Грузії і стривожені присутністю літака МІГ-29 в грузинському повітряному просторі без дозволу з боку Грузії, а також використанням озброєнь цього літака для збиття неозброєного грузинського безпілотного літального апарату", - наголошується в заяві Маккормака.

За його словами, адміністрація США "підтверджує свою встревоженность у зв"язку з недавніми діями російського уряду з підвищення рівня взаємин з урядом Абхазії і Південної Осетії, що кидає виклик суверенітету Грузії і ставить під питання можливість Росії продовжувати діяти як гарант врегулювання в регіоні".

"Ми згодні із заявленою метою Росії і інших членів групи друзів генерального секретаря ООН про зниження ізоляції і убогості населення в сепаратистських регіонах, але це може бути досягнуто лише за допомогою тісної роботи з урядом Грузії, який несе відповідальність за добробут населення, що проживає на її території", - мовиться в заяві держдепу.

Американська сторона закликає Росію "працювати спільно з урядом Грузії і знову зробити пріоритетом безпечне повернення до Абхазії і Південної Осетії біженців і переміщених осіб".

"Ми закликаємо всі сторони вести серйозні переговори, знайти довгострокове політичне рішення, а також взаємодіяти за недавніми мирними пропозиціями, висунутими урядом Грузії", - заявив Маккормак.

Зазначимо також, що нещодавно голова американської комісії з безпеки і співпраці в Європі конгресмен-демократ Елсі Хастінгс звернувся до Росії із закликом відмовитися від заходів щодо Абхазії і Південної Осетії.

"Я закликаю Москву відмовитися від своїх рішень і припинити свою поведінку залякування на Кавказі", - сказав він. Конгресмен Хастінгс заявив, що "Москва стверджує, що вона як і раніше визнає суверенітет Грузії, але такі дії викликають серйозні сумніви в цих легковагих заявах".

Більш того, також і Україна спільно з ЄС закликали Росію переглянути рішення про зміцнення зв"язків із самопроголошеними республіками - Абхазією і Південною Осетією.

Нагадаємо, що минулого тижня президент Росії Володимир Путін дів доручення уряду розробити заходи для надання наочної допомоги населенню невизнаних республік Абхазія і Південна Осетія.

Минулого тижня Грузія стала вимагати скликання екстреного засідання Ради безпеки ООН, на якому мала намір ініціювати обговорення ситуації в регіоні конфлікту.

21 квітня, прохання Грузії про скликання екстреного засідання Радбеза щодо ситуації в зоні грузино-абхазького конфлікту було задоволено в Раді безпеки ООН, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «США обурені: можливо винищувач РФ збив грузинський літак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути