четвер, 08 жовтня 2009 12:50

США не залишають спроб закріпити свою присутність в Польщі

США не залишають спроб закріпити свою присутність в Польщі

США запропонували Польщі замість розміщення десяти ракет-перехоплювачів розмістити на її території командні центри протиракет SM-3. Також продовжуються і переговори з США про розміщення в Польщі комплексів ППО Patriot. Про це вчора повідомив замміністра оборони Польщі Станіслав Коморовський. Контракт на постачання комплексів може бути підписаний вже в кінці місяця під час візиту до Польщі віце-президента США Джо Байдена.

У вересні США оголосили, що відмовляються від плану колишньої американської адміністрації розмістити протиракети в Польщі і радар в Чехії на користь гнучкішої системи ППО, яка б ґрунтувалася на протиракетах корабельного базування SM-3, оскільки балістичних ракет великої дальності у Ірану не виявилось.

Це викликало незадоволеність керівництва Польщі і Чехії, що розраховували на військову підтримку з боку США. Багато польських і чеських політиків стверджували, що рішення Вашингтона є поступкою Москві і підриває безпеку союзників США в Східній Європі. Експерти відзначають, що нові домовленості сприймаються в польському суспільстві позитивно, оскільки виглядають не як односторонній проект американців, а як загальноєвропейська ініціатива.

Планується, що розгортання протиракетної оборони проходитиме в чотири фази і завершиться до 2020 року. На першій фазі, яка розтягнеться ймовірно до 2011 року, в Європі будуть розгорнуті системи Aegis морського базування з протиракетами SM-3 Block 1A. ЗМІ відзначають, що в Польщі будуть створені командні пункти саме для цих систем. Ракети SM-3 Bloсk 2B, які з"являться до 2020 року, повинні захищати США та їхніх союзників не тільки від ракет середньої дальності, але і від міжконтинентальних балістичних ракет.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив вчора, що ця нова система не несе для Росії таких ризиків, як колишня конфігурація.

Полит.ру

Зараз ви читаєте новину «США не залишають спроб закріпити свою присутність в Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі