вівторок, 10 квітня 2007 12:26

США не готові відмінити дискримінаційну поправку для Росії

Конгрес США не готовий відмінити обмежувальну зовнішньоторговельну поправку Джексона-Веніка, що діє відносно Росії, через "повільне просування" російської сторони до вступу у ВТО, заявила представник президента США на торгових переговорах Сюзан Шваб.

"У тому, що стосується Джексона-веника і нормальних торгових відносин з Росією на постійній основі, то питання, яке мені задають, це чи готова ВТО впустити Росію, і відповіддю є "поки немає", - сказала Шваб журналістам на прес-конференції у Вашингтоні.

Нагадаємо, поправка Джексона-Веніка пов"язує торговельно-економічну співпрацю з проблемою еміграції. Вона була внесена до американського закону про торгівлю в 1974 році і встановила дискримінаційні умови для країн колишнього СРСР. Таким чином США відповіли на політику державного антисемітизму в колишньому СРСР, коли євреям не дозволяли емігрувати. Зараз поправка фактично не працює, але для цього її дія щорічно відміняється директивою президента США, передає РІА "Новини".

В середу, 4 квітня, міністр торгівлі США Карлос Гутієрес заявив, що незабаром ця поправка буде скасована. "Адміністрація ясно виразила свій намір відмінити цю поправку. Найближчим часом це відбудеться, оскільки Росія готується стати членом ВТО, а участь в цій організації неможлива, якщо поправка не буде скасована", - сказав Гутієрес.

Разом з тим, міністрові важко назвати конкретну дату, відзначивши, що це рішення буде ухвалено конгресом США.

"Я не бачу сумнівів в необхідності відміни поправки Джексона-Веніка, - підкреслив Гутієрес. - Незабаром це питання обговорюватиметься в конгресі США, але я точно не можу сказати, коли".

"Я вірю, що ми відмовимося від цього пережитку минулого", - сказав міністр. Гутієрес нагадав, що минулого року було підписане двостороння угода між США і Росією з питань приєднання до ВТО, повідомляє Newsru.

Нагадаємо, що закон про відміну поправки для України Джордж Буш підписав в березні минулого року.

Зараз ви читаєте новину «США не готові відмінити дискримінаційну поправку для Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі