понеділок, 02 липня 2007 09:49

США надали політичний притулок двом російським журналістам

Шеф-редактор північнокавказького бюро ІА Regnum Фатіма Тлісова і оглядач Радіо "Свобода" у Владикавказі Юрій Багровий стали першими російськими журналістами-політемігрантами в ХХI столітті. Напередодні правозахисна організація "Комітет захисту журналістів" повідомила, що двоє російських журналістів, що працювали на Північному Кавказі, отримали політичний притулок в США. За словами представників організації, журналісти емігрували з Росії через "переслідування Федеральної служби безпеки і неможливість безперешкодно виконувати свою роботу".

Суд визнав Багрова винним в тому, що при отриманні російського громадянства після переїзду з Грузії журналіст зробив фальсифікацію. Йому призначили штраф у розмірі 15 тисяч рублів. Багровий тоді заявив, що власті не пробачать йому ні його репортажів, ні близької дружби з кореспондентом радіо "Свобода" Андрієм Бабіцкім.

Фатіма Тлісова в 2005 році робила репортажі для агентства Associated Press про напад бойовиків на Нальчик. Тоді загинули 25 співробітників правоохоронних органів і 12 мирних жителів, було убито 92 бойовики. Тлісова повідомляла про те, що затримані бойовики піддаються тортурам. У жовтні 2006 року, за словами журналістки, її намагалися отруїти, а в її будинку був проведений несанкціонований обшук. У 2002 році після публікації статті про злочини серед військових вона піддалася нападу невідомих, а через три роки була викрадена. Причину цих інцидентів журналістка пов"язувала з своїми публікаціями про корупцію в керівництві Кабардино-Балкарії, а також з тією обставиною, що вона була добре знайома з відомим релігійним діячем Русланом Нахушевим.

Процедура отримання політичного притулку в США достатньо проста. Російські журналісти повинні були подати прохання (так звана форма I-589) в управління служби громадянства і імміграції США, вхідній до складу міністерства внутрішній безпеці США, там воно і розглядається. Після первинного розгляду прохання і перевірки даних в держдепартаменті, ФБР і ЦРУ Юрій Багровий і Фатіма Тлісова повинні були пройти співбесіду, після якої, мабуть, і було ухвалено рішення про надання їм притулки, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «США надали політичний притулок двом російським журналістам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі