вівторок, 06 листопада 2007 08:51

США і НАТО готові ратифікувати ДОВСЄ

США і НАТО дуже стурбовані загрозою Росії вийти з адаптованого Договору про звичайні озброєні сили в Європі (ДОВСЄ) і готові почати розгляд питання про ратифікацію цього документа, заявив заступник помічника держсекретаря США з країн Європи і Євразії Девід Кремер.

Виступаючи в понеділок, 5 листопада, у Вашингтоні на слуханнях в комісії уряду США з безпеки і співпраці в Європі, Кремер повідомив, що два тижні тому США і Росія провели в Берліні переговори з питань ДОВСЄ і зараз готуються до наступної зустрічі. "В найближчий день ми плануємо провести ще одну зустріч в Європі", - повідомив американський дипломат, відзначивши, що "загроза Росії припинити реалізацію поточного ДОВСЄ є предметом серйозної стурбованості для США і наших союзників по НАТО".

Президент Росії 13 липня підписав указ про припинення дії ДОВСЄ і пов"язаних з ним міжнародних договорів. Це пов"язано із затягуванням ратифікації адаптованого ДОВСЄ всіма країнами, за винятком Росії, Білорусі, Казахстану і України.

За словами Кремера "США виробили набір ідей для просування разом з Росією паралельними курсами", коли просування зі Стамбульських домовленостей супроводжуватиметься просуванням в ратифікації.

"Якщо Росія готова дати обіцянку про просування за стамбульськими зобов"язаннями, що залишаються у неї, деякі з союзників по НАТО відкриті для того, щоб почати ратифікаційний процес поки Росія все ще знаходитиметься в процесі виконання своїх зобов"язань", - повідомив Кремер.

При цьому він підкреслив, що, на думку США і їхніх союзників, "це послало б важливий сигнал про те, що НАТО продовжує бути прихильним підтримці ДОВСЄ".

Кажучи про перспективи ратифікації цього документа в самих США, Кремер відзначив, що адміністрація Джорджа Буша "не може передбачати ні графік дій сенату по ДОВСЄ, ні їхнього результат", тому що це питання є прерогативою американського законодавчого органу.

"Проте, ми консультуватимемося з сенатом по ратифікації, якщо ми і Росія зможемо укласти операцію, по якій Росія не припинятиме (участь в договорі) і яка забезпечить просування за Стамбульськими зобов"язаннями", - сказав заступник помічника держсекретаря США.

Кремер нагадав також, що під час саміту ОБСЄ в Стамбулі в 1999 році Росія "узяла на себе ряд зобов"язань відносно виведення військ і об"єктів з Грузії і Молдови", а також обіцяла зменшити об"єми своєї техніки до "рівнів, на які вона погодилася для флангового регіону в рамках адаптованого договору ДОВСЄ".

Договір про звичайні озброєні сили в Європі був підписаний в Парижі в 1990 році. Оновлений варіант ДОВСЄ був підписаний в 1999 році на саміті в ОБСЄ в Стамбулі. Адаптований ДОВСЄ повинен бути відкритий для приєднання будь-якої європейської держави-учасника ОБСЄ.

Проте ратифікували адаптований договір тільки чотири країни: Росія, Білорусь, Казахстан і Україна. Грузія і Молдавія відмовилися від ратифікації, вимагаючи виведення російських військ по Стамбульських домовленостях, які були підписані разом з Угодою про адаптацію ДОВСЄ. Через це країни НАТО також блокують процес набуття чинності адаптованого договору.

Як повідомлялося, очікується, що 12 грудня Росія оголосить мораторій на дію Договору про звичайні озброєння в Європі (ДОВСЄ), повідомляє РІА Новини.

Зараз ви читаєте новину «США і НАТО готові ратифікувати ДОВСЄ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі