вівторок, 10 червня 2008 11:35

США і ЄС пригрозили заморозити рахунки найбільшого іранського банку

США і країни Євросоюзу домовилися про посилення економічних санкцій відносно Ірану, пише 10 червня The Guardian. Як очікується, офіційну заяву лідери країн зроблять на спільному саміті США та ЄС в Словенії.

Згідно чернетці заяви, що потрапила в розпорядження видання, нові санкції стосуються найбільшого банку Ірану Melli. Його рахунки в Європі будуть заморожені, якщо Тегеран не припинить роботи по збагаченню урану. В обмін на це Ірану пропонується економічна і технічна допомога в розробці мирної атомної енергетики в країні.

Відзначимо, що напередодні президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад наказав провідним банкам країни переказати всі кошти, що зберігаються на рахівницях у фінансових організаціях Європи, в іранський Центробанк. За його словами, це робиться для того, щоб не допустити заморожування мільйонів доларів на європейських рахівницях у разі введення проти Ірану міжнародних санкцій.

У березні 2008 року Рада безпеки ООН ухвалила чергову резолюцію по Ірану, що передбачає посилення економічних санкцій відносно країни. Зокрема, мова йшла про заморожування рахунків деяких іранських компаній і банків, проте передбачені санкції так і не були застосовані.

Іран категорично відмовляє згортати свою ядерну програму, наполягаючи на тому, що вона носить виключно мирний характер. Більшість країн світу, у свою чергу, висловлюють побоювання, що Іран будує АЕС не тільки для забезпечення країни енергією, але і для отримання сировини для ядерної зброї, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «США і ЄС пригрозили заморозити рахунки найбільшого іранського банку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі