вівторок, 20 травня 2008 17:04

Сполучені Штати стають менш залежними від імпортної нафти

Сполучені Штати стають все менш залежними від імпорту нафти, пише газета The Financial Times з посиланням на дані відділу статистики Міністерства енергетики США. За прогнозом міністерства, залежність США від імпортної нафти до 2015 року знизиться з 60 до 50 відсотків, проте знову зросте до 54 відсотків до 2030 року. Зниження частки імпорту стане першим з 1977 року.

Міністерство енергетики виділили три основні причини зниження залежності Сполучених Штатів. По-перше, це зростаючі ціни на нафту, через які країна починає все менше купувати її за кордоном. По-друге, ефективніші двигуни в автомобілях, що економніше витрачають пальне. По-третє, використання етанолу в суміші з бензином. Всі ці чинники допомогли США скоротити імпорт нафти в перші три місяці 2008 року до 57,9 відсотка з 58,2 відсотка роком раніше.

Вартість нафти на торгах 17 травня відновила історичний максимум, переступивши до закриття сесії планку в 127 доларів. На Нью-йоркській біржі NYMEX барель нафти WTI з постачанням в липні почав коштувати 127,05 долара.

Споживання зарубіжної нафти почало рости в США з 1977 року. У 2006 році президент США Джордж Буш заявив про "пристрасть Америки до нафти" і пообіцяв вирішити цю проблему. Проте, як відзначає The Financial Times, причиною нинішнього зменшення залежності від імпортної нафти стало уповільнення темпів зростання економіки США і зниження обсягів виробництва, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Сполучені Штати стають менш залежними від імпортної нафти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі