вівторок, 26 лютого 2008 12:55

Спинний мозок може самовідновлюватися

Науковці з Каліфорнійського університету під керівництвом Майкла Софронью провели дослідження, які довели, що спинний мозок здатен частково відновлювати свої функції без сторонньої допомоги.

Як відомо, через спинний мозок проходять пучки довгих відростків рухових нейронів, по яких передаються команди, що керують рухом нижніх кінцівок. Коли ушкоджується спинний мозок, нервові шляхи втрачають прохідність, що веде до розвитку паралічу.

Дотепер вважалося, що єдиним шляхом до відновлення рухливості нижньої половини тіла у жертв може бути тільки вирощування нових спинномозкових волокон.

Проте каліфорнійські вчені стверджують: якщо травма спинного мозку несерйозна, то ушкоджуються лише окремі відростки рухових нейронів, які саме й мають властивість регенеруватися. Натомість повністю розірваний спинний мозок жодним чином себе відремонтувати не може.

Фахівці провели досліди на мишах, у яких заблокували проходження імпульсів приблизно через половину довгих нервових волокон, розташованих на периферії спинного мозку, проте не чіпали нервову тканину, що лежить у його центрі.

Травмовані миші спочатку абсолютно не володіли задніми лапками, але вже за 8-10 тижнів багато тварин знову стали пересуватися на всіх чотирьох.

Внаслідок чого учені зробили висновок, що збережена активність цієї зони, раніше дозволила мишам подолати наслідки первинної травми, а центральна нервова система тварин поступово проклала там нові шляхи, по яких команди головного мозку все ж таки стали доходити до задніх кінцівок, повідомляє Вовремя.info.

Зараз ви читаєте новину «Спинний мозок може самовідновлюватися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі