четвер, 14 червня 2007 15:37

Шпигунський скандал між Росією та Австрією

Громадянин Росії, затриманий в Австрії за підозрою в шпигунстві, можливо, буде екстрадований до Німеччини. Як повідомляє Associated Press з посиланням на заяву представника віденської прокуратури Герхарда Яроша, росіянин був затриманий згідно ордеру на арешт, виписаному владою Німеччини.

Ярош відмовився надати докладнішу інформацію, проте відзначив, що громадянин РФ підозрюється в отриманні секретної інформації від представника австрійської армії, який також був затриманий. Він також повідомив, що сьогодні буде ухвалено рішення про те, чи буде росіянин утримуватись під арештом в Австрії, або його екстрадують до Німеччини.

Напередодні з"явилася інформація про те, що влада Австрії затримала 11 червня ц.р. за звинуваченням в шпигунстві громадянина Росії, а також офіцера австрійських ВПС. Міністерство оборони Австрії підтвердило факт затримання військовослужбовця, а Міністерство внутрішніх справ - російського громадянина.

Сьогодні російське посольство в Австрії направило ноту протесту в австрійське Міністерство закордонних справ у зв"язку із затриманням громадянина РФ. Затриманий росіянин є учасником 50-ої сесії ООН з використання космічного простору в мирних цілях. Підтвердити повідомлення про те, що затриманий громадянин РФ є співробітником Роскосмоса, в посольстві відмовилися. У Роскосмосі також не підтверджують, що затриманий у Відні за шпигунство чоловік працює в агентстві.

У грудні минулого року шпигунський скандал вибухнув в Канаді. Тоді влада цієї країни затримала Пола Хемпела, який також підозрювався в роботі на російські спецслужби. На суді він зізнався, що є громадянином Росії, а канадський паспорт отримав незаконним шляхом. Хэмпел, за даними влади, протягом 10 років працював на Службу зовнішньої розвідки Росії.

Після судового розгляду він був депортований до Росії, повідомляє Газета.Ru.


Зараз ви читаєте новину «Шпигунський скандал між Росією та Австрією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі