вівторок, 11 листопада 2008 09:03

Спецслужби Південної Осетії розкрили грузинську шпигунську мережу

Спецслужби Південної Осетії заявили про розкриття грузинської шпигунської мережі, що діяла на території республіки, пише у вівторок газета "Комерсант". КДБ Південної Осетії оголосив, що в селі Тамарашені, яке раніше займала грузинська сторона, була вилучена база даних з іменами агентів, завербованих в різні роки грузинськими спецслужбами, і аудіокасети, на яких записані переговори з ними. Будівлю в Тамарашені, де були виявлені відомості про агентів, до серпня 2008 року займали співробітники міністерства держбезпеки Грузії.

На підставі виявлених документів, пише "Комерсант", вже проведений перший арешт - в державній зраді звинувачений оперативний черговий прикордонслужби КДБ Південної Осетії майор Тімур Гучмазов. За даними КДБ, майор Гучмазов під час допиту фактично зізнався в співпраці з грузинськими спецслужбами. Представники спецслужби Південної Осетії стверджують, що Гучмазов розповів їм, як в 2005 році познайомився з якимось Сашею, який спочатку запропонував йому вести спільний бізнес, а потім схилив до передачі інформації, що стосується роботи прикордонної застави, де він служив. У обмін на дані, що цікавили співробітника грузинських спецслужб, Гучмазов отримав в цілому 2,5 тисяч доларів. Секретні дані грузинській стороні Гучмазов передавав до осені 2007 року. Представники КДБ Південної Осетії стверджують, що Гучмазов свою провину в державній зраді частково визнав.

Адвокати обвинуваченого в державній зраді зазначають, що слідчі заходи відносно Гучмазова були проведені з численними порушеннями. Зокрема майор, прописаний у Владикавказі, за їхніми словами, був незаконно доставлений в Цхінвалі, хоча згідно із законом розслідувати його справу повинні були на території Росії.

У свою чергу правозахисники з Південної Осетії не виключають, що знайдений архів спецслужб Грузії може бути використаний проти чиновників, політиків і військових, якими незадоволений глава республіки Едуард Кокойти. За їхніми словами, зміст вилучених в Тамарашені документів нікому не відомий, що відкриває можливість для зловживань з боку влади республіки, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Спецслужби Південної Осетії розкрили грузинську шпигунську мережу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі