неділя, 05 серпня 2007 12:21

Спалах ящура в Британії - підозрюються вчені

Британські експерти визначили тип вірусу, що викликав спалах ящура на фермі Вулфорд поблизу містечка Гилдфорда в графстві Саррей. Це штам 01 BFS67, вперше виявлений і досліджений у Великобританії в 1967 році.

Як повідомив Департамент навколишнього середовища, продовольства і проблем сіла, даний тип вірусу застосовувався останнім часом в дослідницьких цілях в Інституті здоров"я тварин в Пірбрайті, за три милі від фірми.

Крім того, його ж використовувала для виготовлення вакцини проти ящура фармацевтична компанія Merial Animal Health, що орендує у інституту частину приміщень.

Як заявила головний ветеринар Великобританії Деббі Рейнолдс, поки не можна остаточно стверджувати, що вірус був занесений на ферму з Пірбрайта. Проте, радіус загороджувальної зони навколо ферми по її розпорядженню був збільшений, щоб включити лабораторію, що туди потрапила під підозру.

У Пірбрайті почата перевірка. Фірма Merial тимчасово припинила випуск вакцини.

Захворювання ящуром на фермі у Вулфорді було виявлене в п"ятницю увечері. Услід за цим Британія добровільно ввела заборону на експорт всіх тварин і продуктів тваринного походження. 64 голови інфікованої худоби на фермі піддалися забою.

Йде тотальна перевірка всіх домашніх тварин в радіусі 10 км. від Вулфорда. Перевезення худоби заборонене по всій Британії.

Британський прем"єр-міністр Гордон Браун в суботу перервав відпустку і провів засідання комітету COBRA, який займається надзвичайними ситуаціями.

Ящур рідко передається від тварин до людини, а у разі зараження не представляє для людей небезпеки. Але для тваринництва епідемії цього вірусного захворювання нерідко мають катастрофічні наслідки.

Останній масовий спалах ящура в Британії в 2001 році привів до загибелі, за різними оцінками, від шести з половиною до десяти мільйонів голів худоби, розоренню багатьох фермерів і закриттю для туристів значної частини території країни. Розмір збитку оцінювався в 8,5 млрд фунтів, повідомляє ВВС.

Зараз ви читаєте новину «Спалах ящура в Британії - підозрюються вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі